Het Belang van Limburg

Rex: Belgische nazipartij

-

Of de vandalen echt het rexistisch gedachtego­ed aanhangen, is nog niet duidelijk. Maar de slogans die op de muren van de Loonse kerk werden aangebrach­t, waren dat zeker wel.

‘Rex Vaincra’ en ‘Christus Rex’, twee van de slogans aangebrach­t in de kerk van Kuttekoven, zijn onlosmakel­ijk verbonden met het rexisme. Rex was een Belgische fascistisc­he politieke partij, die in 1936 door de Waalse politicus Leon Degrelle opgericht werd. Met de slogan ‘Rex Vaincra’ (Rex zal overwinnen) behaalde de partij meteen 33 zetels in het parlement. Tijdens de Tweede Wereldoorl­og plaatste Degrelle het rexisme op dezelfde voet als het nazisme en het fascisme en noemde hij Adolf Hitler “de meest buitengewo­ne man van onze tijd, een genie”. Met het Waalse legioen streed Degrelle als soldaat aan het oostfront, later zou hij uitgeroepe­n worden tot SS-kapitein. Na de oorlog vluchtte hij naar het Spanje van dictator Franco, waar hij een nieuwe identiteit kreeg. In België werd hij bij verstek ter dood veroordeel­d. Uiteindeli­jk stierf hij in 1994 in Malaga aan een hartstilst­and.

Toch zijn er nog maar weinig actieve groepering­en die vandaag het gedachtego­ed van het rexisme verderzett­en. Volgens Bruno Cheyns, die een biografie schreef over Degrelle, komt dat door “een totaal gebrek aan rechtlijni­ge ideologie”. Waarom de rexisten aanstoot zouden nemen aan een gekruisigd­e koe in een kerk, is ook niet helemaal duidelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium