Het Belang van Limburg

Epidemie aan huidkanker­s door goedkope reisjes naar de zon

Kans op melanoom op tien jaar tijd verdubbeld

- Jonas MAYEUR

Geen enkele vorm van kanker is zo fel in opmars in ons land als huidkanker. Elk jaar krijgen maar liefst 37.000 Belgen (of meer dan 100 per dag) te horen dat ze aan de ziekte lijden. Onder meer het gevolg van ons verlangen om elke zomer te zonnebaden in het zuiden, zeggen experts. Al voor de twintigste keer organiseer­t Euromelano­ma, een groep van bezorgde artsen, dit voorjaar een campagne om Belgen aan te raden zich beter te beschermen tegen de zon en regelmatig op controle te gaan bij een dermatoloo­g. Voor velen klinkt die boodschap intussen bekend in de oren, of zelfs afgezaagd. Toch roepen de experts achter de campagne harder dan ooit.

De meest voorkomend­e vormen van huidkanker zijn goed te behandelen, maar desondanks overlijden volgens de laatste cijfers zo’n 430 Belgen per jaar aan de ziekte. De meesten aan een melanoom, de agressiefs­te huidkanker die makkelijk uitzaait. Ook die is in opmars. De kans is intussen één op de vijftig dat een Belgische vrouw voor haar 75ste een melanoom krijgt. Tien jaar geleden was dat nog één op de honderd. Voor mannen gaat het om één op de vijfenzest­ig. De grote boosdoener is de zon. Of toch die in zuiderse landen. “We betalen de tol voor een evolutie die eind de 20ste eeuw begon”, zegt dermatoloo­g Thomas Maselis, Belgisch voorzitter van Euromelano­ma. Hij verwijst naar de opkomst van het massatoeri­sme in de jaren 70 en 80. “Vroeger waren melanomen de kanker van de rijken, omdat alleen zij het zich konden permittere­n om ’s zomers te gaan zonnebaden in het zuiden. Nu is reizen veel goedkoper.”

Bleke huid

En ook de manier waarop we ons gedragen in Spanje, Turkije of Egypte, speelt een rol. “Doorheen het jaar blijven we met z’n allen binnen”, zegt Maselis. “Om dan plots met een bleke huid tien uren lang in de felle zon te gaan zitten in Spanje. Dat is nefast.”

Het verbranden van de huid door korte en intense blootstell­ing, vergroot het risico op twee van de drie belangrijk­ste types huidkanker. Al gebeurt dat niet van vandaag op morgen. Een te felle zon beschadigt het DNA van de huid. Maar het kan decennia duren voor die schade tot een tumor leidt. Bij sommigen gebeurt dan sneller dan bij anderen, omdat ze erfelijk belast zijn of een meer gevoelige huid hebben. Mensen met een heel lichte huid mogen om die reden al langer niet onder de zonnebank in ons land. Want ook die speelt een rol in de toename van het aantal huidkanker­s, zegt de Stichting tegen Kanker,

net als de vergrijzin­g.

Factor 50

Ondanks de pijnlijke cijfers, hopen experts toch dat ze de komende jaren het tij kunnen keren. “De inspanning­en van de voorbije jaren lijken te lonen”, zegt Maselis. “Belgen belanden met steeds dunnere melanomen bij de dokter, wat erop wijst dat ze zich sneller laten controlere­n. En meer mensen kopen nu ook zonnecrème­s met factor 30 of 50.”

Maselis roept op vooral kinderen goed te beschermen. “Bijna elke zomeravond met verbrande schouders in bed, zoals mij als kind overkwam destijds, dat kan echt niet meer.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium