Het Belang van Limburg

16 jaar voor dodelijke dronken ruzie

Pool wurgt werkmakker in Genks appartemen­t

- Caroline VANDENREYT/Shauni DEFERM

Zestien jaar cel krijgt de Poolse Pawel G. (31) voor de dood van werkmakker Grzegorz Konopka (39) na een dronken ruzie in de Genkse flat waar ze woonden. Zelf hield de bouwvakker voor de rechtbank vol dat het slachtoffe­r nog leefde, toen hij vertrok. Maar als het parket-generaal niet enkele dagen eerder had rondgestuu­rd dat ‘vreemde overlijden­s’ voortaan extra onderzocht moesten worden, was dit gewoon de annalen ingegaan als: Pool drinkt zich dood...

Op 17 januari 2016 werd het lichaam gevonden van de Poolse bouwvakker Grzegorz Konopka. Dat hij een stevig stukje kon drinken was geweten van de man. Maar omdat een dikke week eerder nieuwe instructie­s vanuit het parket-generaal waren gearriveer­d, werd toch een autopsie uitgevoerd. Want Konopka kwam twee keer ‘in aanmerking’ voor de criteria van vreemde overlijden­s: hij was nog geen 45 jaar en echt duidelijk was zijn doodsoorza­ak niet.

Al snel bleek dat een behoorlijk alcoholisc­h feestje na het werk op de werf dodelijk uit de hand was gelopen. Pawel G. zou daarbij een dronken Konopka bij de keel gegrepen hebben en uiteindeli­jk gedood. “Niet waar”, reageerde de Pool voor de Tongerse correction­ele rechtbank. “Hij leefde nog toen wij buiten gingen. Anders had ik zeker de hulpdienst­en gebeld.”

Het slachtoffe­r zou zelfs nog naar de andere matras gekropen zijn, waar hij later gevonden werd. Niet bepaald realistisc­h, oordeelde de wetsdokter: volgens hem moet Konopka meteen gestorven zijn aan de letsels.

Knokken

Veel geloof hechtte de rechtbank ook niet aan de bewering van Pawel G. dat hij zich enkel verdedigd had tegen een agressieve Konopka. Want veel verwonding­en had de ene niet en de andere moet te zat zijn geweest om nog veel te bewegen. Zwaar geknokt, kunnen de twee niet gedaan hebben. De andere bouwvakker­s - met wie ze de flats deelden - hadden ook niets gehoord, terwijl de muren allesbehal­ve dik waren.

Gekrenkt

Volgens de rechters was een strenge straf dan ook nodig, want Pawel heeft ook niet meteen de beste persoonlij­kheid. Empathie is een vreemd begrip. En als hij gekrenkt wordt, heeft de Pool het volgens de psychiater­s moeilijk om zich te beheersen. Zelfs met zowat zijn hele familie ligt hij overhoop: na huiselijk geweld in Polen is hij in 2015 vertrokken en heeft hij geen contact meer met moeder, broer en zus.

Maar ongetwijfe­ld valt 16 jaar nog mee in de ogen van de Pool, want uit afgeluiste­rde gesprekken in de celwagen was 20 jaar zijn eigen prognose. Dezelfde straf die de aanklager gevorderd had. In die celwagen had Pawel G. ook zijn maat L. (53) ingefluist­erd wat hij moest ‘bekennen’ om zo goed als vrijuit te gaan. De oudere Pool was in de kamer aanwezig geweest, maar ontkende dat. De rechtbank veroordeel­de hem bij verstek tot 1 jaar omdat hij Konopka niet meer geholpen had.

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? In deze flat aan de Boudewijnl­aan in Genk werd op 17 januari 2016 het lichaam van Konopka gevonden.
FOTO HBVL In deze flat aan de Boudewijnl­aan in Genk werd op 17 januari 2016 het lichaam van Konopka gevonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium