Het Belang van Limburg

N-VA wil Meeuws niet meer loslaten

Ook stukgelope­n relatie met Homans zou meespelen

- Hannes CATTEBEKE

De Antwerpse sp.a-voorzitter Tom Meeuws weet sinds gisteren helemaal waar hij aan toe is. Bij N-VA zullen ze niet rusten vooraleer hij zich terugtrekt uit de politiek. Een hooggeplaa­tste N-VA-bron zei gisteren in ‘Knack’ dat de Antwerpse N-VA’ers Meeuws kapot willen. De reden: Meeuws’ stukgelope­n buitenecht­elijke relatie met N-VA-kopstuk Liesbeth Homans. Hoewel Tom Meeuws nog altijd niet officieel op de hoogte is gebracht, stelde het Antwerpse parket gisteren ook een onderzoeks­rechter aan in het onderzoek naar mogelijk strafrecht­elijke feiten die hij pleegde als regiodirec­teur bij De Lijn in Antwerpen. Volgens Marc Descheemae­cker (N-VA), de voorzitter van De Lijn, gaf Meeuws zelf de aanleiding tot het onderzoek toen hij in januari in de pers onder meer verklaarde dat hij indertijd geen rekening had gehouden met de wet op overheidso­pdrachten. “Wij moesten die feiten wel laten onderzoeke­n”, zegt Descheemae­cker.

Maar in sp.a-kringen luidt het dat beide partijen bij het vertrek van Meeuws bij De Lijn in een dading overeengek­omen waren dat daarover niet zou worden gecommunic­eerd. Meeuws heeft die dading pas doorbroken nadat de feiten waren uitgelekt in de pers, via documenten die volgens sp.a alleen maar van bij De Lijn kunnen komen. Hoe dan ook, is het onderzoek knap vervelend voor Meeuws, aangezien hij sommige feiten die hem worden aangewreve­n niet heeft ontkend. Hij liet gisteren weten dat hij wel zelf een klacht zal indienen tegen De Lijn.

Stukgelope­n affaire

Het gerechteli­jk onderzoek tegen Meeuws maakt in elk geval duidelijk dat zijn tegenstand­ers hem niet met rust zullen laten. Binnen de partij wordt er al langer op gealludeer­d dat er “meer in het spel” is dan alleen maar Meeuws die als kopman van een concurrere­nde partij geregeld N-VA uitdaagt. Iedereen die de Antwerpse politiek een beetje volgde, wist dat Meeuws tussen 2013 en 2015 een buitenecht­elijke relatie had met Liesbeth Homans (N-VA) en dat die stukgelope­n affaire extra peper gaf aan de strijd tussen N-VA en sp.a. Vanwege het hoge privégehal­te werd daar tot op heden door geen enkele redactie over geroerd. Tot gisteren dus een N-VA’er een en ander aan Knack bevestigde . De Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) en Homans zijn al sinds hun studentent­ijd zeer goed bevriend. Ze was zijn parlementa­ir medewerkst­er en groeide onder zijn vleugels uit tot leading lady van N-VA met een superporte­feuille in de Vlaamse regering.

Oorlog verklaard

Nog voor Meeuws bijna twee jaar geleden aan het hoofd kwam van de Antwerpse sp.a, zou De Wever hem de oorlog verklaard hebben. Volgens N-VA-bronnen omdat hij het niet kon verkroppen dat Meeuws Homans in haar ongeluk liet lopen. “We hebben Liesbeth keer op keer gewaarschu­wd, maar zij dacht in Meeuws de liefde van haar leven gevonden te hebben”, zegt diezelfde N-VA’er in Knack. “Ze dacht echt dat hij zijn gezin voor haar zou verlaten.” Bij N-VA schrijft men de moeilijke periode die Homans de afgelopen jaren doormaakte ook toe aan de afgesprong­en relatie. Homans zelf zou met de afrekening niets te maken hebben en zei gisteren dat ze “uitermate betreurt” dat haar stukgelope­n relatie met Meeuws “vermengd werd met een lopende politieke discussie”. Meeuws had vanwege zijn privéleven ook liever gezien dat de pijnlijke episode niet op straat was beland. Na het nieuws over het gerechteli­jk onderzoek liet hij zich al ontvallen “dat het nu eindelijk mag stoppen”. Maar hoe cynisch ook, tegelijk beseft zowel hijzelf als sp.a dat dit hen politiek gezien niet ongelegen komt. Zij zien nu bevestigd dat N-VA hem aan het zoeken was. Het zorgt er ook voor dat Meeuws op de tweede plaats bijft staan. “Nu opstappen? Dat cadeau zal ik niemand doen”, zegt hij.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Antwerps sp.a-boegbeeld Tom Meeuws denkt niet aan opstappen.
FOTO PHOTO NEWS Antwerps sp.a-boegbeeld Tom Meeuws denkt niet aan opstappen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium