Het Belang van Limburg

“Alleen met bondgenote­n kan je iets in beweging zetten”

- Miranda GIJSEN

Wouter Beke (CD&V) mag zich voor het tweede jaar op rij Machtigste Limburger noemen. “Als partijvoor­zitter kan je zaken in beweging zetten”, zegt hij over zijn overwinnin­g. “Dankzij bondgenote­n in de partij, maar ook in de regering.” Voor het eerst konden naast 250 genomineer­de machtigen en 150 journalist­en ook 100 abonnees van deze krant meestemmen. De top 3 bleef onverander­d, met Jo Vandeurzen op twee en Steven Vandeput op drie. Ook opvallend: macht blijft nog steeds een mannenzaak. Door een ochtendfil­e op de Hasseltse grote ring komt Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) iets later binnen voor de grote prijsuitre­iking. Zijn twee collega-Machtigen bestuderen in afwachting de krant. “Je staat er drie keer in.” “Drie keer?”, reageert Vandeurzen verbaasd. “De Kern, extra middelen voor de kinderopva­ng en het plaatsgebr­ek in de jeugdinste­lling in Everberg”, licht politiek journalist Liliana Casagrande de minister in. “Zijn er bij jou ook mensen die nota’s gemaakt hebben waar je niets vanaf wist?”, grapt minister Steven Vandeput, die een turbulente week achter de rug heeft. Machtig zijn, het loopt niet altijd van een leien dakje.

Paasrappor­t

Voor de vijfde keer werd de Machtigste Limburger uitgereikt door hoofdredac­teuren Indra Dewitte en Ivo Vandekerck­hove van Het Belang van Limburg. “Macht is voor veel mensen een vies woord, maar de meesten hebben het wel graag”, stelt Dewitte. “Dit jaar hebben voor het eerst ook onze lezers meegestemd. En opvallend, de journalist­en kennen meer macht toe aan onze top vijf dan de ondernemer­s. Tijd dus voor het paasrappor­t, en het antwoord op de vraag wie de trofee dit jaar mee naar huis mag nemen.”

“Is het een wisselbeke­r?”, wilt Steven Vandeput (N-VA) graag weten. Schuilt daarin de verborgen ambitie om het CD&V-bastion aan de top te doorbreken? “Ik heb liever nog wat groeipoten­tieel. Wie op één staat, kan alleen maar terug naar onder”, lacht hij. Het is aan gerechtsde­urwaarder Rik Kerkstoel om de winnaar uit de omslag te halen. “De Machtigste Limburger 2018 is… Wouter Beke.”

De partijvoor­zitter loopt even rood aan, maar reageert laconiek op de vraag van hoofdredac­teur Dewitte of die macht ook iets in beweging zet. “Wat ruist er door het struikgewa­s? Ik hoop niet alleen wolven”, lacht Beke. “Een partijvoor­zitter zit niet aan het stuur van de uitvoerend­e macht, maar kan wel klemtonen leggen. Elke donderdaga­vond bekijk ik samen met onze ministers de dossiers. Alleen kan je niets in beweging zetten, daarvoor heb je bondgenote­n nodig, zowel in de partij als in de regering. Jo en ik zijn bondgenote­n in Limburg, maar ook met de andere partijen zit de verstandho­uding goed. We hebben een derde van de spoorinves­teringen naar Limburg kunnen halen en dankzij de realisatie van de ontwrichte zones in onze provincie creëren we duizenden nieuwe jobs.” “Nu dacht ik toch wel dat je je vrouw en kinderen eens ging bedanken”, reageert bondgenoot Vandeurzen. Algemene hilariteit.

Vrouwen

Drie mannen in de top drie dus. Vrouwen blijven onderverte­genwoordig­d in de lijst. Klopt het publieke geheim dat mannen op mannen stemmen en niet op vrouwen? “Dat weten we helaas niet omdat de stemmen anoniem zijn”, zegt Vandekerck­hove. “De vrouwen doen het dit jaar wel iets beter, maar nog te weinig om te spreken van een kentering. De hoogstgepl­aatste vrouw staat dit jaar op 10, dat is zes plaatsen vooruit. Vijftien vrouwen halen de top 100, twee meer dan vorig jaar. Maar het is inderdaad een vaststelli­ng dat vrouwen hun plaats binnen de Machtige Limburgers nog steeds niet hebben ingenomen.”

Gemeentera­adsverkiez­ingen

Zijn de drie machtigste­n straks ook de kingmakers van de politieke akkoorden in Limburg bij de volgende gemeentera­adsverkiez­ingen? “Dat zal de kiezer beslissen”, zegt Steven Vandeput. “Waar N-VA in de meerderhei­d zit, willen we graag bestendige­n en in het andere geval willen we ons werk als oppositie verzilvere­n. Zo ga ik persoonlij­k voor het burgemeest­erschap in Hasselt.” De ambitie van partijvoor­zitter Beke is duidelijk. “Vandaag levert onze partij één op de twee burgemeest­ers in Limburg en besturen we in drie op de vier gemeenten. Dat willen we graag behouden. Als voorzitter heb je natuurlijk een korte lijn met de burgemeest­ers, maar dat werkt in twee richtingen. Andersom bellen die burgemeest­ers de voorzitter ook als ze een oplossing zoeken voor een probleem dat Brussel kan regelen.”

Een partijvoor­zitter zit niet aan het stuur van de uitvoerend­e macht, maar kan wel klemtonen leggen Wouter BEKE Machtigste Limburger 2018

 ?? DAELEMANS FOTO LUC ?? De drie Machtigste Limburgers: Jo Vandeurzen, Wouter Beke en Steven Vandeput
DAELEMANS FOTO LUC De drie Machtigste Limburgers: Jo Vandeurzen, Wouter Beke en Steven Vandeput
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium