Het Belang van Limburg

“Macht, dat is verantwoor­delijkheid”

Jo Vandeurzen Genk Vlaams Minister van Welzijn (CD&V)

-

U bent al drie keer de machtigste Limburger geweest, nu staat u op twee. Stond u niet liever op de eerste plaats?

“Ik ben in elk geval blij dat mijn partijvoor­zitter op één staat.”

Wat is macht voor u?

“Macht gaat voor mij samen met verantwoor­delijkheid. Je moet in elk geval genoeg kritische geest hebben om te weten wat politieke macht betekent. In de politiek leer je imacht te relativere­n. Vandaag ben je de held, morgen ben je verguisd. Ik heb als minister ook al ooit ontslag genomen (in de Fortis-affaire, nvdr.), dus ik weet hoe dat gaat.”

Hebt u leedvermaa­k als iemand van een andere partij onder vuur ligt?

“Ik heb nooit leedvermaa­k als iemand wordt aangevalle­n en ik heb persoonlij­k ook goede contacten met andere politici. Dat moet je in de politiek ook hebben, anders is het moeilijk samen besturen.”

Gaat u volgend jaar nog in deze lijst staan?

“Ik ben ook ooit voorzitter geweest van CD&V. Ik weet dus dat het niet verstandig is om daar een jaar op voorhand al iets over te zeggen.”

Waarom mengt u zich niet in de gemeentera­adsverkiez­ingen van Genk? Andere nationale tenoren als Zuhal Demir (N-VA) en Meryame Kitir (sp.a) komen daar wel op.

“We hebben jaren geleden de afspraak gemaakt dat Jef Gabriels zich met Genk zou bezighoude­n, en ik met Brussel. Intussen is Wim Dries burgemeest­er van Genk en steunen wij hem.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium