Het Belang van Limburg

6,4 Minder diesel, meer CO2

CO2-emissie auto’s stijgt voor het eerst in tien jaar

- Guido CLOOSTERMA­NS

De gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto’s is voor het eerst in tien jaar gestegen. Dat blijkt uit een studie van het gezaghebbe­nde onderzoeks­bureau Jato. Volgens Jato is de stijging van de CO2-uitstoot te wijten aan de daling van de verkoop van dieselwage­ns en de stijging van de verkoop van SUV’s. De voorbije tien jaar zijn de autofabrik­anten er elk jaar in geslaagd de CO2-uitstoot van hun voertuigen op de Europese markt te doen dalen, ruim een kwart in tien jaar. In 2007 bedroeg de gemiddelde CO2-uitstoot nog 159,1 gram per kilometer, in 2016 was de uitstoot van koolstofdi­oxide, dat zoals bekend bijdraagt aan de opwarming van de aarde, gedaald naar 117,8 gram per kilometer.

Die positieve evolutie werd vorig jaar echter onderbroke­n. De gemiddelde CO2-uitstoot steeg met 0,3 gram per kilometer naar 118,1 gram per kilometer. Volgens Jato is die stijging onder meer te wijten aan de daling van de dieselverk­oop. Zoals bekend verbruiken dieselmoto­ren minder brandstof dan benzinemot­oren en stoten ze bijgevolg ook minder CO2 uit.

De negatieve beeldvormi­ng en de dreiging van een dieselverb­od in sommige steden doet automobili­sten massaal kiezen voor benzine. In 2017 daalde de verkoop van dieselwage­ns in de 23 Europese landen die door Jato werden onderzocht met bijna 8 procent, goed voor een marktaande­el van 44 procent. De verkoop van benzinewag­ens steeg in dezelfde periode met 11 procent. In ons land kenden we vorig jaar een gelijkaard­ige evolutie. Voor het eerst werden meer benzinewag­ens dan diesels verkocht. Uit het onderzoek van Jato blijkt dat dieselwage­ns gemiddeld 5,5 gram CO2 per kilometer minder uitstoten dat een benzine, ondanks een gemiddeld hoger vermogen. De gemiddelde diesel heeft een vermogen van 142 pk, de gemiddelde benzine is goed voor 123 pk.

SUV

Het loon van KBC-topman Johan Thijs gaat dit jaar opnieuw fors omhoog. Thijs krijgt maximaal 6,4 procent meer tot 1,83 miljoen euro, zo staat in het jaarversla­g. In 2017 steeg de maximale vergoeding van Thijs al 12,8 procent tot 1,72 miljoen euro. Met andere woorden: zijn maximale loon stijgt dit jaar met 110.000 euro.

De CO2-uitstoot stijgt volgens Jato ook door de toenemende popularite­it van de SUV. In 2017 was één op de drie verkochte auto’s een SUV. Vier jaar geleden was dat nog minder dan één op vier. Aangezien een SUV meer CO2-uitstoot (130 gram per kilometer) is de impact op de totale CO2-uitstoot aan- zienlijk.

Voor de autoconstr­ucteurs wordt het dan ook steeds moeilijker om in 2021 de Europese CO2-norm van 95 gram per kilometer te halen. Als ze die norm niet halen, dreigen zware boetes. Het succes van de SUV is voor de autosector bijgevolg een mes dat aan twee kanten snijdt. Bovendien wordt de CO2-uitstoot van nieuwe wagens voortaan gemeten volgens een nieuwe methode die de CO2uitstoo­t nog eens extra de hoogte in zal jagen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium