Het Belang van Limburg

Megaparkin­g voor sjoemeldie­sels

-

Kort na de onderteken­ing van het contract ging NoMurphy echter failliet. De nieuwe internetsi­te werd prompt onbruikbaa­r, maar meteen kregen de bedrijven een brief waarin erop werd gewezen dat ze hun iPhone, iPad, printer of televisie tóch moesten afbetalen. In tegenstell­ing tot wat hen was voorgehoud­en, ging het getekende contract met NoMurphy niet over de constructi­e van een internetsi­te, maar was het een leasecontr­act met Grenke. Wellicht moesten enkele honderden bedrijven zo nog jaren afbetalen, wat soms neerkwam op zevenduize­nd euro voor een iPhone, of tienduizen­d euro voor een iMac.

Gerechteli­jk onderzoek

Volgens de advocaten van de ondernemer­s, moet Grenke minstens weet hebben gehad van de praktijken van NoMurphy, en speelden de twee mogelijk zelfs onder één hoedje.

Ook volgens het Antwerpse parket zijn er genoeg elementen om een en ander verder uit te zoeken. “Het openbaar ministerie in Antwerpen heeft laten weten dat het een gerechteli­jk onderzoek heeft geopend”, zegt Bieke Verhaegen uit Herentals, advocate van enkele Kempense slachtoffe­rs. “De gedupeerde bedrijven moeten daardoor niet langer een waarborg betalen voor het openen van een gerechteli­jk onder- zoek. Het volstaat dat ze zich burgerlijk partij stellen. Ik vraag mijn confraters om dit dan ook te doen, in de hoop dat het massale karakter van de oplichting­en hierdoor spoedig blijkt.”

“Géén oplichting”

Bij Grenke zijn ze niet verontrust. “We zijn op de hoogte van het onderzoek, maar kennen de details niet. De zaakvoerde­r is ook nog niet verhoord”, zegt meester Jean-François Michel. “Van oplichting is echter absoluut geen sprake. Grenke is honderd procent te goeder trouw. Een contract dat opgesteld is, moet worden gerespecte­erd.” De Limburgse advocaat David Vandenhoud­t diende gisteren namens 29 cliënten meteen een strafklach­t in. “Tegen Grenke, maar ook tegen de zaakvoerde­r en de individuel­e verkopers van NoMurphy, op grond van valsheid in geschrifte, misbruik van vertrouwen en oplichting”, zegt meester Vandenhoud­t. “Door de strafzaak worden mogelijke burgerlijk­e zaken, naar aanleiding van het niet betalen van de schuldvord­eringen namens Grenke, op de lange baan geschoven. Het gerecht moet eerst een dertigtal bedrijfsle­iders verhoren, en de individuel­e verkopers van NoMurphy. Daarna moet de procureur beslissen of hij genoeg munitie heeft om Grenke en NoMurphy aan te klagen.” Wordt vervolgd.

Gisteren doken er beelden op van enkele van de in totaal 37 gigantisch­e parkeerter­reinen in de Verenigde Staten die Volkswagen huurt om 300.000 dieselwage­ns te stallen. Het gaat om de auto’s die het Duitse autoconcer­n heeft teruggekoc­ht van klanten naar aanleiding van het dieselscha­ndaal. Ook in een ongebruikt voetbalsta­dion in Detroit en op het terrein van een voormalige papierfabr­iek in Minnesota werden sjoemeldie­sels geparkeerd. Volgens Volkswagen gaat het om een tijdelijke oplossing en zal het bedrijf de auto’s blijven onderhoude­n. Als de Amerikaans­e autoriteit­en akkoord gaan met aanpassing­en aan de auto’s, dan gaan ze in de verkoop of worden ze geëxportee­rd.

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Het artikel
van 27 november in onze rubriek ‘Voor U Opgelost’.
FOTO HBVL Het artikel van 27 november in onze rubriek ‘Voor U Opgelost’.
 ?? FOTO REUTERS ?? Een reusachtig­e autostalli­ng in de Californis­che woestijn.
FOTO REUTERS Een reusachtig­e autostalli­ng in de Californis­che woestijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium