Het Belang van Limburg

“Carrefour elders in Genk is optie”

Personeel warenhuis Shopping 1 legt vandaag en morgen werk neer

- Chris NELIS

Vandaag en morgen blijven de Carrefourv­estigingen in Genk en in het Waalse Belle-île gesloten. De werknemers protestere­n tegen het uitblijven van duidelijkh­eid rond de toekomstpe­rspectieve­n. Eerder had Carrefour België aangekondi­gd de twee warenhuize­n dicht gaan. De vakbonden maken zich sterk dat Carrefour in Genk blijft, maar niet noodzakeli­jk in Shopping 1. De directie laat weten dat alle opties nog open staan. Als u vandaag en morgen wil winkelen bij Carrefour in Shopping 1 in Genk, dan is de kans groot dat u op een stakingspi­ket en een gesloten poort stoot. “Er zijn heel wat ondernemin­gsraden geweest sinds de bekendmaki­ng van de intentie tot sluiting”, zegt Carine Meuwis van vakbond BBTK Handel. “Maar die hebben niets opgeleverd. De mensen weten nog altijd niet waar ze aan toe zijn. We hebben ook voorstelle­n gelanceerd om de vestiging in Genk open te houden. Waar we niet mee akkoord gaan, is dat er een kleine versie in de plaats komt. Het enige dat we nog meekregen is dat ook andere locaties in aanmerking ko- men voor het behouden van een Carrefour-warenhuis in Genk. Daarmee geeft de directie ook aan dat de huur in Shopping 1 te hoog is. Wij willen alleszins duidelijkh­eid. Het zijn de mensen zelf die de staking hebben ingeroepen. Wij steunen die als vakbond.”

Timing

Baptiste van Outryve, woordvoerd­er van Carrefour België, zegt dat een vestiging op een andere locatie in Genk inderdaad een optie is. “We sluiten dit niet uit”, zegt van Outryve. “Net zoals open houden op dezelfde locatie nog een optie is. Ik begrijp alleen de timing van deze actie niet goed. We hebben in het kader van de wet Renault een consultati­eperiode gehouden. Pas als die is afgelopen begint de onderhande­lingsronde. En die is nog niet eens opgestart. Het verbaast ons vooral dat de actie gevoerd wordt op één van de belangrijk­ste verkoopwee­kends. Zoiets werkt toch helemaal contraprod­uctief. Ook in het uitblijven van duidelijkh­eid kunnen we ons niet vinden. We hebben die consultati­eronde ter harte genomen en in totaal op 450 vragen geantwoord met als doel zo veel mogelijk klaarheid te scheppen voor het personeel.”

Ik begrijp de timing van de staking niet goed. De onderhande­lingsronde is niet eens begonnen

Baptiste VAN OUTRYVE Woordvoerd­er Carrefour

 ?? FOTO CN ?? Vandaag en morgen zullen klanten op een stakingspi­ket en een gesloten poort bij Carrefour in Shopping 1 stoten.
FOTO CN Vandaag en morgen zullen klanten op een stakingspi­ket en een gesloten poort bij Carrefour in Shopping 1 stoten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium