Het Belang van Limburg

Geboeide Maaseikena­ar geeft zich aan... en mag beschikken

-

De 18-jarige Maaseikena­ar die woensdag met de handen geboeid op de rug voor de politie op de vlucht sloeg, gaf zich ’s avonds op het bureau aan. Hij moet zich op een later tijdstip verantwoor­den voor drugsbezit, maar mocht na zijn verhoor wel beschikken. Burgemeest­er Jan Creemers wil intussen met ouders van hangjonger­en gaan samenzitte­n. “We zullen ze op hun verantwoor­delijkhede­n wijzen.”

Een groep jongeren, meestal minderjari­gen uit Maaseik en de omliggende gemeenten, is al meer dan een jaar de oorzaak van tal van baldadighe­den op en rond het Kolonel Aertsplein. “Maar het dealen is daar recent bijgekomen”, zegt burgemeest­er Cree-

mers (CD&V). “Het gaat om de meerderjar­igen van het pak. Geen grote dealers, maar zoiets kunnen we absoluut niet tolereren. Daarom grijpt de politie al een tijdje veel strenger en vaker in.” Tijdens zo’n controle liep het woensdagna­middag mis. Een Jan CREEMERS

Burgemeest­er agent was betrokken bij een handgemeen en een 18-jarige uit Maaseik die betrapt werd op drugsbezit en daarom gearrestee­rd werd, kon dankzij zijn vrienden met de boeien op de rug uit de combi ontsnappen. Zijn vlucht was echter van korte duur. Met de handen nog steeds geboeid gaf hij zich rond 19.30 uur aan op het politiebur­eau. Hij moest een verklaring afleggen die aan het dossier werd toegevoegd. Drugs had hij niet meer op zak en in afwachting van de verdere afhandelin­g van de zaak mocht hij naar huis.

“Je moet weten dat de politie de identiteit van alle betrokkene­n heeft. Ze zullen niet aan hun straf kunnen ontkomen. Daar heb ik alle vertrouwen in. De aanpak van het drugsprobl­eem is een prioriteit, maar dat gaat hand in hand met het aanpakken van de hangjonger­en”, legt Creemers uit.

Maar dat is minder vanzelfspr­ekend. “Het gaat in negen van de tien gevallen om minderjari­gen. We kennen ze, maar alleen in groep ergens gaan staan is niet strafbaar. We gebruiken de bewakingsc­amera’s en grijpen in wanneer ze betrapt worden op strafbare feiten. Maar het is niet eenvoudig.”

Dus wil de burgemeest­er het over een andere boeg gooien. “Het is triest dat we die kinderen eigenlijk mee moeten opvoeden. Daarom gaan we alle ouders bijeen roepen. De politie, medewerker­s van de stad en ikzelf zullen dan aanwezig zullen zijn om de moeders en vaders op hun verantwoor­delijkhede­n te wijzen.”

De politie heeft de identiteit van alle betrokkene­n. Ze zullen niet aan hun straf kunnen ontkomen

 ?? FOTO PPN ?? Om het probleem van hangjonger­en op het Kolonel Aertsplein aan te pakken gaat de burgemeest­er samenzitte­n met hun ouders.
FOTO PPN Om het probleem van hangjonger­en op het Kolonel Aertsplein aan te pakken gaat de burgemeest­er samenzitte­n met hun ouders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium