Het Belang van Limburg

“Niet forceren, volgen en blijven volgen”

-

Won in 2011 de laatste editie van de Ronde van Vlaanderen met aankomst in Meerbeke. Hij versloeg in de spurt Cancellara en Chavanel. Een fel opzittende Boonen strandde op twee seconden op de vierde plaats. Ook toen overmacht ploeg-Lefevere?

Toch wel. Tom Boonen heeft een week eerder nog Gent-Wevelgem gewonnen . In zijn schaduw heeft Sylvain Chavanel zich met een vierde plaats in de Driedaagse De Panne-Koksijde tot schaduwfav­oriet opgewerkt. Onder meer Gert Steegmans en de piepjonge Guillaume Vankeirsbu­lck vervolledi­gen het team. Nuyens: “Quick Step was ook toen wellicht het sterkste blok. Maar de absolute topfavorie­t was Fabian Cancellara. Die had een week eerder nog E3 Harelbeke gewonnen.”

Welke tactiek toepassen?

“Voor mij was het simpel. Ik had niet de sterkste ploeg en ik was niet de renner die met een explosieve versnellin­g iedereen uit mijn wiel kon rijden. Mijn motto was: niet forceren, zorgen dat ik de eerste natuurlijk­e selectie overleefde en als de allersterk­sten in de finale aanzetten, proberen mee te zijn. Zo heb ik die dag ook de Ronde gewonnen.” Wie zondag het blok van Quick Step wil verslaan, adviseert Nuyens hetzelfde te doen als hij in 2011. “Alert zijn, mee opschuiven en je ditmaal niet laten rollen”, verwijst hij naar de manier waarop Quick Step vorig jaar enkele favorieten volkomen verraste met hun collectiev­e putsch op De Muur. “En heb je nog een ploegmaat in je buurt, zou ik wel proberen om die vanaf de tweede keer Kwaremont vooruit te sturen. Dan denk ik aan Van Avermaet. Waarom zou die Küng niet in de aanval sturen? Dan dwing je Quick Step om zelf te reageren.”

Wie is de grote Quick Step-kandidaat?

“Niki Terpstra. Hij is in supergoede doen. Ik denk ook niet dat Quick Step te veel kopmannen heeft. Ze verstaan mekaar heel goed. Plus: Wilfried Peeters en Lefevere hebben al bewezen dat ze iedereen op één lijn krijgen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium