Het Belang van Limburg

“Het zal kunst zijn om te beslissen wie voor wie rijdt”

-

Won in 1999 en 2003 de Ronde van Vlaanderen. In 1999 versloeg Van Petegem Frank Vandenbrou­cke en Johan Museeuw, de kopman van Lefevere, in een sprint. Bartoli won de spurt van een achtervolg­end groepje en was vierde. Nardello eindigde dertiende, Peeters veertiende. Ook toen overmacht ploeg-Lefevere?

Ja. Johan Museeuw had Dwars door Vlaanderen binnengeha­ald. Michele Bartoli pakte in maart de eindwinst in Tirreno-Adriatico. Andrea Tafi en Stefano Zanini waren ook van de partij in Vlaanderen­s Mooiste. Van een straffe ploeg gesproken. Van Petegem: “Ik had met TVM-Farm Frites ook een heel sterk team.” De Zwarte van Brakel had veel zelfvertro­uwen, want hij had de E3 Prijs Harelbeke gewonnen en de Driedaagse De Panne-Koksijde.

Welke tactiek moet je toepassen?

“Eigenlijk zijn er maar twee tactieken. Of je doet zoals Quick Step en je rijdt in blok, of je koerst zoals een Van Avermaet, Sagan of Benoot omdat het het moment is. Het is al jaren zo dat de mannen van Patrick Lefevere op het juiste moment naar voren komen. En dan hebben ze nogal vaak iemand in hun rangen die het kan afmaken. Iedereen weet dat de Paterberg heel belangrijk is. De eerste 200 kilometer moet je proberen zonder kleerscheu­ren door te komen.”

“Mocht ik nog koersen, dan zou ik proberen alles kapot te rijden op de Taaienberg. Ik wist goed wat ik kon en dat was explosief zijn op een van die hellingen. Dan hoopte ik dat het koersverlo­op meeviel. Greg Van Avermaet probeert dat al een aantal jaren.”

Wie is de grote Quick Step-kandidaat?

“Voor mij staan Gilbert, Terpstra, Stybar en Lampaert allemaal op hetzelfde niveau. Vroeger stak Boonen erboven uit. Stybar is voor mij de meest explosieve. Als het een zware afvallings­koers wordt, denk ik eerder aan Terpstra. Lampaert is ook heel goed. En Gilbert is Gilbert. Dat is een taaie. Hij heeft de ervaring om koersen perfect te analyseren. Het zal een kunst zijn om te beslissen wie voor wie zal rijden.”(jcs)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium