Het Belang van Limburg

“Al drie dagen

Ben Hermans twijfelach­tig voor heuvelkoer­s over trainingsw­egen

- Rob RODIERS

Terwijl dit weekend alle ogen gericht zijn op de Vlaamse Ardennen vindt zaterdag net oostelijke­r van onze provincie de Volta Limburg Classic (1.1) plaats. Het kleine broertje van de Amstel Gold Race, zeg maar. Ben Hermans kent het traject dat over zijn trainingsw­egen loopt als zijn broekzak, maar zijn deelname staat op de helling. De Diepenbeke­naar is al een tijdje op de sukkel met een infectie aan de luchtwegen.

Start Ben Hermans als topfavorie­t?

Het antwoord is kort en bondig: nee. Sterker zelfs, de kans is groot dat de Diepenbeke­naar zaterdagmi­ddag helemaal niet aan de start verschijnt.

Ben Hermans: “Ik sukkel al sinds de Trofeo Laigueglia (11 februari, nvdr.) met een infectie aan de luchtwegen. Tijdens TirrenoAdr­iatico zag ik me zelfs genoodzaak­t om naar antibiotic­a te grijpen. Vorige week tijdens de Ronde van Catalonië liep het ondanks het slechte weer - behoorlijk (Hermans tuimelde pas op de slotdag van de 12de naar 16de plaats, nvdr.), maar het zware programma doet zich gevoelen. Ik zit al drie dagen thuis wortel te schieten zonder mijn fiets aan te raken. Een doktersbez­oek wees uit dat ik te veel last heb van mijn longen om te starten. Maar we zullen zien wat de ploeg gaat beslissen.” Aanvankeli­jk zou Hermans zondag afreizen naar Zuid-Spanje voor een twaalfdaag­se hoogtestag­e op de Sierra Nevada. “Een stage in functie van de Ronde van Italië, maar ook die afreisdatu­m

Boom

Ben HERMANS is nog onzeker. Indien ik zaterdag niet start, is de vijfdaagse Tour of the Alps (16-20 april) mijn eerstvolge­nde opdracht, gevolgd door de Giro. Pas tijdens het BK ga je mij voor het eerst op Belgische wegen zien koersen.”

Wie zaterdag zonder twijfel van de partij zal zijn, is Lars Boom. De 32-jarige Nederlande­r van LottoNL-Jumbo doet voor het eerst sinds Parijs-Nice weer mee aan een wielerweds­trijd. Vorige week maakte Boom nog bekend de Vlaamse voorjaarsk­lassiekers over te slaan, nadat eerder hartritmes­toornissen bij hem waren verholpen. Andere bekende namen op de deelnemers­lijst zijn die van Booms ploeggenot­en Enrico Battaglin en Paul Martens, Pieter Weening (Roompot), Eliot Lietaer (WB-Veranclass­ic), Larry Warbasse (Aqua Blue), Kris Boeckmans (Vital Concept), Thomas Degand, Jérôme Baugnies (beiden Wanty-Groupe Gobert) en de afscheidne­mende Damiano Cunego (Nippo-Vini Fantini).

Parcours?

Het traject van de Volta Limburg Classic is dit jaar wat hertekend. Vanuit start- en aankomstpl­aats Eijsden voert het parcours opnieuw grotendeel­s over twee grote lussen door het stevig glooiende Zuid-Limburgse land. Dé nieuwighei­d zit ‘m in een omloop in de buurt van Gulpen die net na halfkoers driemaal moet afgelegd worden. Tijdens dit vijftien kilometer lang circuit overwinnen de renners telkens de Gulperberg en Koning van Spanje. Meteen daarop duikt de karavaan voor de tweede keer de Belgische Voerstreek in. Van kilometerp­aal 155 tot 169 denderen de renners door Teuven, Remersdaal en Veurs en bedwingen ze de beklimming­en van de Varnstraat en De Planck. De finishlijn ligt nog steeds op de kasseitjes van de Diepstraat in Eijsden, waar na een lokale ronde de opvolger van de Italiaan Marco Canola gekroond zal worden. Eijsden (Start) Teuven Hoofstraat

Rue de Beusdael …

Teuven Varnstraat Veurs

De Planck Ulvend Eijsden (doorkomst) Eijsden (Aankomst)

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Ben Hermans zat sinds de Ronde van Catalonië niet meer op de fiets.
FOTO PHOTO NEWS Ben Hermans zat sinds de Ronde van Catalonië niet meer op de fiets.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium