Het Belang van Limburg

Preud’homme steeds dichter bij Rouches

MPH trainer naar Engels model Programma

-

bezig met muziek, schrijf mijn eigen liedjes. In Portugal heb ik een liedje opgenomen in een studio. Dat is niet uitgebrach­t, hè. Mijn plan is om dat hier ooit te doen. Maar pas als ik me daar klaar voor voel. Nu optreden, durf ik niet.”

VLIEGANGST

“Hoe ouder ik word, des te meer ik er gevoelig voor ben. Toen ik in Rusland voetbalde, sliep ik tijdens zo’n vlucht, nu niet meer. En als het wat kraakt of wiebelt, dan krijg ik het benauwd.”

WISSEL

“Die tegen Genk? Het was geen provocatie. Ik ben verkeerd begrepen. Ik dacht dat ik applaus zou krijgen en wachtte daar eigenlijk op. Door mijn onwaken geluk zeven jaar geleden tegen Genk hoopte ik dat hun supporters zouden klappen. In plaats daarvan werd ik uitgeflote­n.”

XY- FACTOR

“Voetbal is voor mij entertainm­ent. Een leven zonder bestaat niet. Zelfs op vakantie voetbal ik dagelijks, maar het is business geworden. De Galacticos van Real of Ronaldinho bij Barça: daar keek ik graag naar. Nu is alles geslotener. Het imago van al die spelers is zo belangrijk geworden. Ook dat stoort me. Of je nu van me houdt of niet, het maakt me niets uit.”

OUTUBE

“Van mijn ongeluk weet ik niets meer, noch van het ont- in het ziekenhuis. De revalidati­e heeft mij bijna anderhalf jaar gekost. In trainingen en matchen leek het alsof ik niet meer wist hoe ik moest voetballen. Ik heb nog naar YouTube-video’s moeten kijken om me weer te herinneren hoe ik speelde.”

ZIDANE

“Hij is hier geweest om met Luciano D’Onofrio te praten. Real toonde toen interesse. In die tijd moest ik voor een nationale ploeg kiezen: België, Spanje of Marokko. Er werd veel druk op mij uitgeoefen­d. Ik speelde vriendscha­ppelijk voor België, tot ik met Eric Gerets, toen bondscoach van Marokko, sprak. Hij overtuigde me voor Marokko te kiezen.” Ricardo Sa Pinto won de beker met Standard, maar begint vanavond tegen Charleroi toch niet stressloos aan play-off 1. In zijn nek hijgt Michel Preud’homme (59). De Rouches leveren grote inspanning­en om de ex-keeper volgend seizoen als coach naar Sclessin te halen. MPH is gecharmeer­d.

Net na de bekerwinst lekte in enkele Waalse kranten uit dat Standard geïnteress­eerd is in Michel Preud’homme. Het was een test om te checken hoe hongerig de voetbalbon­d was om Preud’homme straks binnen te halen als bondscoach. De bond reageerde dat het zich niet onder druk liet zetten en dat speelt in de kaart van de Rouches. Voorzitter Bruno Venanzi wil alvast heel wat financiële middelen aanwenden. Als MPH in Luik tekent, wordt hij één van de - zo niet dé - best betaalde coach in België. Preud’homme zal op Sclessin ook niet al het veldwerk voor zijn rekening moeten nemen. Standard ziet hem meer als een coach/manager naar Engels model. Eentje die de ploeg opstelt, de tactiek uitdoktert, tegenstrev­ers bestudeert,... maar sommige trainingen overlaat aan zijn assistent/ veldtraine­r. Voor die functie weerklinkt hardop de naam van Emilio Ferrera die de beloften van Anderlecht zal verlaten. Het zou het trainersle­ven van de controlefr­eak en het stresskoni­jn Michel Preud’homme verlichten en hem toelaten op langere termijn te werken. Bij Club Brugge was hij op een bepaald moment vermoeid en toe aan een sabbatjaar. Dat wil Standard liever vermijden. Meer nog, Preud’homme krijgt toestemmin­g om af en toe eens

Standard - Charleroi

Bart Vertenten

Gillet, Fai, Luyindama, Laifis, Pocognoli, Cimirot, Marin, Edmilson, Mpoku, Carcela, Emond

Ochoa, Koutroubis, Goreux, Luchkevych, Agbo, Djenepo, Cop, Carlinhos

Bokadi, Cavanda niemand

niemand niemand

niemand

Penneteau, Dessoleil, Martos, Zajkov, Nurio, Diandy, Grange, Hendrickx, Marinos, Bedia, Rezaei

Mandanda, Fall, N’Ganga, Semedo, Ilaimahari­tra, Benavente, D’Alberto, Saglik.

niemand

naar zijn huis in Bordeaux te vliegen als hij nood heeft aan een snipperdag.

Sa Pinto kalm

Dat betekent niet dat hij Standard niet naar zijn hand zal zetten. Preud’homme mag het transfer- en sportieve beleid (mee) uitstippel­en, maar welke rol kan huidig sportief directeur Olivier Renard dan nog vertolken? Neen, Renard moet niet vertrekken. De Luikenaars hebben een plan met hem. Renard kan naar verluidt hoofd scouting worden, maar de vraag is of hij daar zelf voor openstaat. De plannen worden dus steeds concreter en Preud’homme voelt er zeker iets voor. Het feit dat Ricardo Sa Pinto met de bekerwinst en play-off 1 zijn vooropgest­elde doelen bereikte, verandert weinig aan de intenties. De Portugees voelt dat ook wel, maar wilde er gisteren op zijn persconfer­entie amper op ingaan. “Geen commentaar”, aldus Sa Pinto. “Ikzelf ben kalm en praat veel met Olivier Renard en Bruno Venanzi. We zijn nu gefocust op de match tegen Charleroi.”

Hoe goed Sa Pinto het ook doet, tegen Preud’homme kan hij niet op. Geen enkele Standard-fan is gekant tegen de comeback van een icoon als MPH.

VRIJDAG 30-03-18 ZONDAG 01-04-18 MAANDAG 02-04-18

 ?? FOTO PHN ?? Carcela bekommert zich om de talenten van Standard. “De jongeren van nu hebben het te makkelijk.”
FOTO PHN Carcela bekommert zich om de talenten van Standard. “De jongeren van nu hebben het te makkelijk.”
 ?? FOTO BELGA ?? Preud’homme zou ook sportieve beleid gaan bepalen.
FOTO BELGA Preud’homme zou ook sportieve beleid gaan bepalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium