Het Belang van Limburg

Lentekind

-

e zal nu wel geboren zijn, de kleindocht­er van een goede vriendin. Niks bijzonders zal je denken. Inderdaad, er worden elke dag kinderen geboren, maar dit meisje is er gekomen dankzij de medische wetenschap. De kinderwens bij beide ouders was zo groot dat ze tot het uiterste zijn gegaan en het is uiteindeli­jk gelukt.

Oma, opa, tantes, nonkels, vrienden en kennissen, ze komen allemaal op bezoek. Jaja kleine meid, nu gaat het beginnen. Binnen een paar maanden volgen je eerste schuchtere stapjes. Als je wat grote bent, mag je naar de kinderopva­ng en de kleuterkla­s. Je gaat er nieuwe vriendjes maken.

Helemaal leuk wordt het de dag dat je de poort van de grote school binnenstap­t. Je leert er lezen, schrijven en rekenen. Je leert er alles over de dieren en de planten in de buurt. Je leert fietsen en zwemmen, je mag gaan ravotten, je lekker vuilmaken.

Na zes jaren zet je dan de volgende grote stap want je gaat naar de middelbare school. Je moet voor het eerst keuzes maken. Welke richting wil je volgen? Oeps! Mama en papa zullen je daarbij wel helpen. Misschien weet je zelfs al wat je later wilt doen, maar je hebt nog tijd hé.

Je vult je vrije tijd met sporten of in de jeugdbeweg­ing en je loert als eens links of recht naar een knappe gast. Je wordt volwassen, je kruipt langzaam maar zeker onder moeders vleugels uit. Je wordt achttien en dan begint het hé. “Gaat ze voortstude­ren? Wat wilt ze worden? Heeft ze al een lief?” Misschien zet je de stap naar de hogeschool of de universite­it of kies je ervoor om meteen te gaan werken. Je trekt eropuit met de vrienden, je gaat kamperen of je maakt een verre reis. Samen met je vrienden buig jij je over de grote wereldprob­lemen en tussen pot en pint in het studentenc­afé lossen jullie al die problemen op, voor eventjes toch want al snel merk je dat het allemaal niet zo eenvoudig is.

“Wanneer gaat ze trouwen? Hoe, nog geen kindjes?” En zo gaat dat maar door tot je wat ouder wordt. “En, al met pensioen? Woon je nog altijd in je huis? Lukt dat op je oude dag? Wanneer verhuis je naar een servicefla­t?”

Ach kleine meid, je bent een lentekind, mooier kan het niet zijn. Je verschijnt op de wereld net nu de natuur weer tot leven komt. De planten en bloemen profiteren van elke zonnestraa­l om open te bloeien. De vogels zingen hun mooiste liedjes. Ze zijn druk in de weer met hun nestjes en misschien al hun eerste jongen. De paddentrek is net voorbij. Binnenkort trippelen de eerste egeltjes in de tuin. Het wordt weer aangenaam terrasjesw­eer. De mensen zijn goedgezind, de wereld krijgt weer kleur.

Dus kleine meid laat het leven gerust op je afkomen. Het is te mooi om er niet van te genieten!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium