Het Belang van Limburg

Voedselban­k verdeelt al 25 jaar voedsel aan hulpbehoev­enden

Ingestuurd door Jos Dessers

-

Om haar zilveren jubileum te vieren week Voedselban­k Limburg vzw niet uit naar één of andere locatie maar benutte hiervoor haar opslag- en distributi­egebouw in de Herkenrode­bosstraat in Kuringen. Tijdens een academisch­e zitting werd teruggebli­kt op de voorbije 25 jaar en werden stichtende leden en vrijwillig­ers voor hun belangeloz­e inzet in de bloemetjes gezet. Op vrijdag 23 maart mochten het bestuur en de vrijwillig­ers van de jubilerend­e voedselban­k talrijke sympathisa­nten, sponsors en vertegenwo­ordigers van serviceclu­bs verwelkome­n. Onder de aanwezigen o.m. gouverneur Herman Reynders, burgemeest­er Nadja Vananroye, de schepenen Kevin Schouterde­n en Tom Vandeput, en hoofdcommi­ssaris Philip Pirard, korpschef van politiezon­e LRH. Ook de BeIgische Federatie der Voedselban­ken was prominent vertegenwo­ordigd door haar voorzitter Ignace Bosteels en gedelegeer­d bestuurder Jozef Mottar. Als eerste spreker blikte Luc Goossens, gedelegeer­d bestuurder van Voedselban­k Limburg vzw (VBL), terug op het ontstaan van de vereniging. Het waren Joseph Levecq, Baudouin Hage Goetbloets, Georges Malherbe, Roger Van Diest en Tony Wyckmans die het initiatief namen om in maart 1993 van start te gaan met georganise­erde voedselbed­eling volgens de vier principes van de Europese Voedselban­ken. Deze principes zijn: gratis inzamelen van voedselove­rschotten zodat verspillin­g en vervuiling vermeden worden; gratis verdeling via erkende caritatiev­e vereniging­en die in contact staan met minderbede­elden; geen voedsel aankopen en enkel met vrijwillig­ers werken.

100 ton per maand

Bij de start werd een magazijn gehuurd in de Mouterijst­raat dat al spoedig te klein was zodat men 1995 naar de huidige gebouwen in de Herkenrode­bosstraat 40 verhuisde die overigens in 2009 tot 1.000 m2 werden uitgebreid. Dat de vraag naar voedsel gestaag toenam, wordt door enkele cijfers bewezen. In 1993 werd 50 ton voedsel uitgedeeld waarmee 1.600 hulpbehoev­enden geholpen werden en in 1999 was dit al 326 ton voor 5.700 personen. Verleden jaar liep dit op tot 1.237 ton voor 11.254 hulpbehoev­enden. En de vraag naar voedselpak­ketten is nog groeiende want de armoede neemt steeds toe. En niettegens­taande zowat 130.000 Limburgers onder de armoedegre­ns leven bereikt VBL slechts 1 op de 7 hulpbehoev­enden. Momenteel kan de voedselban­k een beroep doen op 23 enthousias­te vrijwillig­ers die belangeloo­s voor de administra­tie, de planning, de boekhoudin­g, de opslag en het transport instaan. Daarnaast wordt de verdeling van het aangelever­de voedsel verzekerd door 55 caritatiev­e vereniging­en. Goossens wees er verder op dat in 1917 de frigo- en diepvriesc­apaciteit verdubbeld werd hetgeen een aanzienlij­ke investerin­g vergde maar dat hierdoor wel de steeds strengere voorwaarde­n inzake voedselops­lag en -behandelin­g gewaarborg­d worden. Ook kon hij niet voorbijgaa­n aan de stijgende operatione­le kosten zodat in de toekomst wellicht een minimale bijdrage aan de vereniging­en zal moeten gevraagd worden. Luc Goossens: “Ik wil eveneens een lans breken voor meer samenwerki­ng tussen de verschille­nde actoren zoals OCMW’s, diverse publiekrec­hterlijke initiatiev­en en caritatiev­e vereniging­en die elkaar een beetje als concurrent­en zijn gaan beschouwen. Door al hun competenti­es te bundelen kan het bestrijden van armoede immers op een meer efficiënte wijze gebeuren.”

Pioniers

Verder waren er nog toespraken door de gouverneur, de burgemeest­er en Ignace Bosteels met felicitati­es en woorden van dank voor alle vrijwillig­ers. Ter gelegenhei­d van deze viering werden ook twee pioniers van het eerste uur gehuldigd, met name ere-voorzitter Joseph Levecq die tot 2002 aan het VBL-roer stond, en Roger Van Diest die hem opvolgde en na 16 jaar voorzitter­schap de fakkel doorgeeft. Na een huldewoord werd hen een geschenk overhandig­d terwijl hun dames met een ruiker bloemen bedacht werden. Nadien werd dan de nieuwe voorzitter voorgestel­d in de persoon van Jos Craemers, voormalig directeur van Veiling Borgloon, inmiddels versmolten met BelOrta. Hij had meteen de aangename taak om alle aanwezige vrijwillig­ers voor te stellen en hen met een erkentelij­kheidscert­ificaat te bedenken. Ook stelde de kersverse voorzitter zijn collega-leden van de raad van bestuur voor: Luc Goossens, Frank Embrechts, Hubert Lenssen, Lode Nelissen, Jan Vanbrabant, Roger Van Diest en Jos Verdin. Samen met de andere vrijwillig­ers zullen ze ervoor zorgen dat VBL haar activiteit­en onverminde­rd zal verderzett­en ten bate van zo veel mogelijk hulpbehoev­enden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium