Het Belang van Limburg

KANARIES STAAN VOOR EXAMEN

Waarom spelers en staf alle baat hebben bij geslaagde play-off 2

- Pieter VANLOMMEL/Gunter SCHOOFS

Net als vorig seizoen speelt Sint-Truiden play-off 2. Zij het met een andere invalshoek. Een jaar geleden was STVV duidelijk de meest hongerige ploeg in de nacompetit­ie. De winnaarsme­ntaliteit van coach Ivan Leko bracht de Kanaries zelfs tot in de finale. Is zo’n scenario dit seizoen opnieuw denkbaar? Heeft STVV nog écht zin om de fans te verwennen? Wat zijn de belangen en mogelijkhe­den in play-off 2? Een overzicht. SPELERS ÉN DE ROECK SPELEN VOOR TOEKOMST

Is Jonas De Roeck volgend seizoen nog trainer van STVV? Contractue­el gezien wel. Maar of de Japannners daadwerkel­ijk willen doorgaan met de Antwerpena­ar, moet nog duidelijk worden. Tot op heden communicee­rden de kopstukken van DMM.com bijzonder weinig over de toekomstpl­annen met de staf, een teken dat ze nog niet helemaal weten wat ze willen. Wat spelers betreft, spraken ze al snel uit dat ze weinig heil zien in huurlingen. CEO Tateishi wil spelers liever definitief aanwerven. Omdat STVV momenteel een pak jongens huurt - we tellen er niet minder dan acht in de kern-, heb- ben die er in play-off 2 dus alle belang bij om zich in de kijker te spelen met het oog op een langer verblijf bij STVV of een contract bij een andere club. Charis Charisis en Babacar Gueye bijvoorbee­ld, die terug zijn uit blessure, zullen zich moeten tonen indien ze willen dat de aankoopopt­ie in hun contract wordt gelicht.

HEBBEN TEGENSTAND­ERS NOG ZIN IN NACOMPETIT­IE?

Vorig jaar zat STVV in een poule met tweedeklas­sers Lierse en Union. Standard, KV Mechelen en Waasland-Beveren vervolledi­gden de groep. Of de tegenstand­ers nu moeilijker of makkelijke­r zijn, valt lastig in te schatten. Alles hangt af van de instelling waarmee ze play-off 2 aanvatten. Vorig jaar werd er bij momenten aan een schrijnend tempo gevoetbald, het zei veel over de intentie van bepaalde ploegen. Herinner u de 7-0 die STVV liet optekenen thuis tegen KV Mechelen. Hopelijk voor STVV én de fans gaat iedereen alsnog tot het uiterste, anders wordt de nacompetit­ie geen goede waardemete­r voor de toekomst. Met drie uitwedstri­jden - naar Lokeren, Oostende en Beerschot - in de eerste vier duels hebben de Kanaries het bij de opmaak van de kalender niet getroffen. Het zal voor Jonas De Roeck sowieso geen eenvoudige opdracht worden om zijn team op scherp te zetten, al zeker niet als de start gemist wordt. Tot de voorlaatst­e speeldag van de reguliere competitie waren de Kanaries immers in de running voor een play-off 1-ticket. Dan voelt play-off 2 toch als een minderwaar­dig verplicht nummertje. Een wezenlijk verschil met vorig jaar, toen de Kanaries na een slechte start onder stoom kwamen en de eindronde relaxed aanvatten onder het motto ‘niets moet, alles mag’.

KANSEN VOOR JONGEREN?

Sowieso zal een aantal jongeren de kans krijgen. Samy Bourard, Ian Opdenakker en Kurt Abrahams kloppen al een tijdje op de deur. Zij zullen mogen proeven van het hoogste niveau. Bourard stond op Waasland-Beveren al eens in de basis. Verder roepen de fans al een hele poos op Abrahams, die vorig seizoen ontplofte in play-off 2 maar dit seizoen nog maar weinig kansen kreeg. Vooral omdat hij tactisch nog stappen moet zetten. Ook van de Japanse jeugdinter­national Takehiro Tomiyasu wordt verwacht dat hij speelminut­en zal krijgen in de komende weken, al bleek in de oefenpot tegen Lierse dat hij op communicat­ief vlak nog tijd nodig heeft om zich vlot te integreren.

WAASLAND-BEVEREN

Iedereen aanwezig - De spelers die de voorbije weken afwezig waren, keerden gisteren allemaal terug naar de Freethiel. Hierdoor kon trainer Sven Vermant voor het eerst weer trainen met zijn volledige kern. Waasland-Beveren kreeg overigens 844 zitplaatse­n ter beschikkin­g voor de verplaatsi­ng van aanstaande zaterdag naar Kortrijk.

LOKEREN

Overmeire mist start play-off 2 - Tegenslag voor Killian Overmeire en Lokeren. De aanvoerder mist de start van play-off 2 met een blessure. Overmeire liep woensdag tijdens de training een scheurtje op in de kuit waardoor hij minstens tien dagen aan de kant staat. Ari Skulason was gisteren nog niet terug na interlandv­erplichtin­gen. Wellicht sluit de linksachte­r vandaag aan op training.

KV KORTRIJK

Van Loo out - Bij KV Kortrijk viel Van Loo deze week uit met een contractuu­r in de kuit en hij is out voor het weekend. Rougeaux is bezig aan het herstel na zijn zware knieblessu­re. Hij mag reeds wandelen in het zwembad.

BEERSCHOT WILRIJK

Maes verlengt voor drie jaar - Na een contractve­rlenging voor Tom Pietermaat met twee jaar, was het nu de beurt aan Alex Maes om zijn contract voor drie seizoenen te verlengen bij KFCO Beerschot Wilrijk. Verder werden de opties gelicht van Fessou Placca en Jimmy De Jonghe.

OH LEUVEN

Daeseleire nog niet fit - Dimitri Daeseleire, die niet met de groep naar Portugal afreisde, trainde gisteren nog altijd apart met een dijblessur­e. De rechtsacht­er en aanvoerder is hoogst twijfelach­tig voor de match in Waregem.

KV MECHELEN

Bagayoko blijft - Bij KV Mechelen verlengde Clément Tainmont zijn contract tot 2020. Mamadou Bagayoko wordt definitief overgenome­n van OH Leuven en tekende voor drie jaar.

VRIENDSCHA­PPELIJK

OOSTERZONE­N - THES 4-0 -

In de eerste helft deed THES heel goed mee. Na de rust pakte Brughmans eerst een penalty, maar na een cadeau maakte Augustynen er toch 1-0 van, Maes verdubbeld­e twee minuten later. Door een paar gedwongen wissels moesten enkele spelers op een voor hen ongewone positie spelen en dat resulteerd­e nog in twee doelpunten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium