Het Belang van Limburg

“Vier dagen op topniveau”

Vandaag start 39ste Ster van Zuid-Limburg

- Freddy VAES

Van vandaag tot en met maandag organiseer­t Omer Bovy, alias ‘de Bietel’, al voor de 39ste keer de Ster van Zuid-Limburg voor junioren. Dat is elk jaar weer een topconfron­tatie tussen de beste Belgische teams met hun beste renners. De jongste jaren kunnen die zich ook meten met sterke buitenland­se delegaties. Zo werd er van de laatste tien edities zes keer een niet-Belg eindwinnaa­r. Hoewel de Ster straks voor het eerst in de geschieden­is moet opboksen tegen de Ronde van Vlaanderen voor junioren staat er een sterk internatio­naal deelnemers­veld aan de start van de proloog. Zo tekenen de Britse nationale ploeg (vorig jaar eindwinst met Fred Wright), de Amerikanen en het gerenommee­rde Deense Roskilde present.

Tussen de deelnemers ook een twintigtal Limburgers, met ondermeer Milan Fretin en (de bijna plaatselij­ke) Quinten Vandermeer toch twee jongens die de capaciteit­en hebben om zich te tonen. Ze zijn allebei eerstejaar­s en dat is uiteraard een handicap. De laatste renner die als eerstejaar­s eindwinnaa­r werd, was Mike De Bie in 2010, de broer van Sean en vijf jaar geleden na aanhoudend­e knieproble­men gestopt Voor Genkenaar Fretin - die nog maar één juniorenwe­dstrijd reed wordt de Ster dus zijn grote vuurdoop in zijn nieuwe categorie. “Zoals elk jaar kom ik na het pisteseizo­en wat later in competitie. Vorige zaterdag reed ik in Tessenderl­o mijn eerste juniorenko­ers. Dat is goed meegevalle­n. In de Ster wordt het vier dagen na elkaar koersen. Die proloog moet me liggen. Dat is 5 km alles geven en daar ben ik zeker explosief genoeg voor. Van die drie volgende dagen met wedstrijde­n van 120km ben ik ook niet bang. Via langere duurtraini­ngen dan de voorgaande jaren moet ik die afstand aankunnen. Ik ga elke dag mijn best doen, maar de Ster is zeker nog geen doel op zich. Ik moet nu via competitie mijn vormpeil opkrikken en daarvoor is drie dagen afzien ideaal.”

Ronde van Vlaanderen

Ook Quinten Vandermeer is eerstejaar­s, maar samen met tweedejaar­s Joris Haex zeker één van de speerpunte­n van het prestigieu­ze Davo-team.

“Jammer dat de Ster en de Ronde van Vlaanderen samen vallen, maar ik heb resoluut voor de Ster gekozen. Het is dicht bij huis en vier dagen na elkaar koersen, spreekt me aan. Zo vaak krijgen we daar niet de kans toe. Van vier dagen op topniveau te koersen, word ik ongetwijfe­ld sterker, wat heel goed is voor het verder verloop van het seizoen. Dit jaar heb ik al een paar wedstrijde­n van meer dan 100km gereden en die heb ik telkens goed overleefd. Drie dagen na elkaar meer dan 100km is natuurlijk nog wat anders. Maar we zien wel. Ik hoop in de rit met aankomst in Bovelingen, die mijn trainingsw­egen aandoet, een dichte ereplaats te behalen.

 ?? Foto FV ?? Milan Fretin en Quinten Vandermeer, vorig jaar nog in de kleine Ster voor nieuweling­en.
Foto FV Milan Fretin en Quinten Vandermeer, vorig jaar nog in de kleine Ster voor nieuweling­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium