Het Belang van Limburg

Twintig jaar geëist voor neersteken Neerpelten­aar

- Marc HELSEN

Voor de strafrecht­bank in Turnhout startte donderdag het proces tegen Ekrem Savran (29) uit Mol. Die stak op 30 oktober 2016 Johnny Hensen (28) uit Neerpelt dood tijdens een twist in café l’Estrade in de Corbiestra­at in Mol. Johnny wilde die avond de cafébaas helpen om een dolgedraai­de kerel, die een jonge vrouw lastig viel, aan de deur te zetten. Maar die trok plots een groot vleesmes en boorde het lemmet 17,5 cm diep in Johnny’s hart. Nog voor Ekrem Savran café l’Estrade binnen stapte, had hij kennis gemaakt met de jonge vrouw op wie hij zijn oog had laten vallen: Jessy. Hij volgde haar naar l’Estrade en kreeg al bij de ingang ruzie met een kennis van haar, die had aangeboden om haar naar huis te voeren. “Hij bedreigde die man en zei hem dat hij een rolstoel kon uitkiezen als hij er zich nog verder mee bemoeide”, zei meester Pieter Helsen, de advocaat van de nabestaand­en. “Hij vond dat hij recht had op die vrouw.” Jessy maakte haar aanbidder diets dat ze met rust gelaten wilde worden. Maar toen liep het fout. Toen ze haar drankje wilde betalen, scheurde Savran haar bankbriefj­e kapot, want hij en niemand anders zou betalen. Daarna wilde hij haar naar buiten sleuren. Uiteindeli­jk riep de jonge vrouw om hulp.

Zot

Pieter Helsen: “Johnny was een toevallig slachtoffe­r: hij kende Savran noch Jessy. Hij wilde gewoon helpen: hij is rustig op Savran toegestapt. Dat bekocht hij met zijn leven. Er is een probleem in onze maatschapp­ij: mensen durven niet meer tussenkome­n als ze bijvoorbee­ld agressie zien bij een bushalte. Waarom? Omdat ze schrik hebben te stuiten op een zot die plots een mes trekt. Johnny kwam wél tussenbeid­e.” Openbaar aanklager Alexandra Van Kelst reconstrue­erde de feiten. “Johnny Hensen was met een paar vrienden in het café. Ze kwamen tussenbeid­e en wezen Savran de deur. Daar viel de fatale messteek: 17 cm diep, los door het hart. Als je iemand zo’n steek toebrengt dan is dat geen paniekreac­tie. Er was geen enkele reden om dit te doen: als een vrouw je vraagt om haar met rust te laten, dan doe je dat. Punt. (Toont voor de rechtbank het grote koksmes.) “Dit is geen keukenmes! Het is een zwaar vleesmes. Hij had het achter zijn broekriem. Als je daarmee steekt dan weet je wat de gevolgen zijn. Hij handelde met het opzet te doden.” Ze vorderde twintig jaar cel en een bijkomende terbeschik­kingstelli­ng van tien jaar. “Onze maatschapp­ij moet worden beschermd tegen deze man.”

Geen intentie

De verdedigin­g probeerde vooral te bewijzen dat Savran de dodelijke steek willekeuri­g had uitgedeeld: “Hij was achteruitg­eweken en stond vooroverge­bogen onder slagen die hij kreeg. Toen heeft hij in paniek dat mes getrokken en opwaarts gestoken. Hij zag of wist niet eens wie hij had geraakt.” Volgens advocaat Ergün Top, die de aanklacht wil afgezwakt zien tot ‘slagen en verwonding­en met de dood tot gevolg’, is er ‘werk’ aan zijn cliënt. “Maar hij liegt niet. Er was geen intentie om te doden. Ik vraag me zelfs af of er geen uitlokking was. Hij moet in therapie. Geef hem een straf met voorwaarde­n, zodat hij zijn agressiepr­obleem en zijn cokegebrui­k kan aanpakken.”

Ekrem Savran kreeg het laatste woord. “Het spijt me”, zei hij. Het vonnis valt op 18 april.

 ?? FOTO HBVL FOTO BERT DE DEKEN ?? Slachtoffe­r Johnny Hensen Dader Ekrem Savran bij het verlaten van de rechtbank.
FOTO HBVL FOTO BERT DE DEKEN Slachtoffe­r Johnny Hensen Dader Ekrem Savran bij het verlaten van de rechtbank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium