Het Belang van Limburg

De tuin van de gouverneur

- Deze vrijdag vertelt Jan Bex over de grote en kleine politieke dingen in onze provincie

Ik meen niet te overdrijve­n als ik zeg dat de binnenstad van Hasselt weinig groen heeft. Ook al is Hasselt-city binnen de – aha – groene boulevard amper een halve vierkante kilometer groot. Vast staat dat publiek groen downtown met een vergrootgl­as te zoeken is. Vier bomen en twee struiken zijn al een lucratief bouwpercee­l. Tenzij u tevreden bent met die twee schaambome­n voor de Quintinus-kerk. Sorry, kathedraal. Ik mag daarmee spotten. Ik ben een Hasselaar.

En dus hoeft het geen betoog dat elke morzel groen in de binnenstad in lokale verkiezing­stijden een verkiezing­sthema zal zijn. Denk aan het veelbespro­ken begijnhofd­ispuut met zijn tuin. Die trofee is dankzij luid protest van de Hasselaar grotendeel­s binnen. Maar ook weer niet helemaal. Ondanks sussende en verhullend­e communicat­ie van eigenaar de provincie is deze kwestie in essentie nog altijd niet helemaal uitgevocht­en tussen provincie, universite­it en stad. Juridisch niet. En nog minder financieel. Dat thema wordt in de coulissen rustig gekneed richting verkiezing­en. Het is nog even wachten op het ongetwijfe­ld elegante, witte konijn uit de hoge hoed.

Maar nu heeft ook RoodGroen Hasselt, bij monde van uitdager Marc Schepers, haar groene troef op tafel gelegd: de Gouverneur­stuin. Klinkt goed. Dat we daar niet aan gedacht hadden. Een mens gaat als vanzelf wat statiger wandelen dan. Schepen Tom Vandeput (CD&V) wil al langer dat o zo weelderige Hasseltse groen (grosso modo Gouverneur­stuin, Minderbroe­derstuin en begijnhof) in de binnenstad verankeren, maar Schepers stelt het nu harder: het groen, zeker de Gouverneur­stuin, moet publiek. Met doorsteekj­es en si en la. Maar laat dat detail nu net niet doorgespro­ken zijn binnen de coalitie met CD&V.

Een beetje wrang is dan wel dat voor die rood-groene verkiezing­spraat de gouverneur wordt ingeschake­ld. In een vorig leven een sp.a-politicus, nu een gerespecte­erd iemand die geacht wordt boven de partijen te staan. “Binnen een vijftal jaren loopt mijn termijn af en dan zijn er zeker mogelijkhe­den”, zegt Herman Reynders in het krantenstu­k. Really? Heeft u dat echt gezegd, meneer de gouverneur? Dan denk niet alleen ik, maar elke Hasselaar en bij uitbreidin­g elke Limburger want het stond in Het Belang: Dat is gemakkelij­k gezegd. Zolang hij er zelf maar geen last van heeft.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium