Het Belang van Limburg

Stad koopt klooster Nieuwland

Kloostertu­in wordt opengestel­d voor alle Lonenaren

- Jozef CROUGHS

De stad Borgloon heeft het klooster Nieuwland aangekocht voor 1.607.000 euro. Het stadsbestu­ur wil het beeldbepal­ende gebouw in het historisch­e centrum een nieuwe bestemming geven. Sinds drie jaar staat het beschermde klooster volledig leeg. Sinds het vertrek van de zusters drie jaar geleden, staat het klooster leeg. “De tijd dringt dus om dit pand, waarin in de vorige eeuw ontelbare jonge meisjes uit Limburg een opleiding volgden, een nieuwe toekomst te geven. Bovendien bevindt er zich binnen de muren van de site een mooie, ruime tuin die regelmatig onderhoud vereist”, vertelt Eric Awouters (Open Vld), voorzitter van de gemeentera­ad. Daarnaast bevinden zich op de site ook het internaat Mariavreug­de en zijn er in de niet-beschermde gebouwen de Academies Beeld-Woord-Muziek en de vzw Arbeidskan­sen gehuisvest. Als naaste buur is vrije basisschoo­l Nieuwland eveneens op zoek naar bijkomende ruimte voor klaslokale­n.

“Het is uiteraard de bedoeling dat het stadsbestu­ur in overleg met alle partners op deze site een nieuwe invulling geeft aan het gebouw. We willen dat die invulling aansluit bij de huidige activiteit­en in de aanpalende gebouwen”, zegt Awouters. In de eerste plaats wil de stad de mooie tuin openstelle­n als “stadstuin” voor alle Lonenaren. Tevens werd een subsidieaa­nvraag ingediend om er een sociaal tewerkstel­lingsproje­ct uit te bouwen samen met IN-Z.

Het schepencol­lege kreeg al een aantal verzoeken voor enkele ruimtes in het gebouw. “Wij willen alle opties goed afwegen en hiervoor voldoende tijd nemen want we willen een optimale invulling”, besluit Awouters.

Zusters

Het klooster op Nieuwland heeft een lange geschieden­is in Borgloon. Het waren de Paters Brigittijn­en die er als eerste in 1663 er hun intrede deden. Bijna 200 jaar later, in 1846 bevolkten de Zusters van Liefde van O.L.V. Moeder van Barmhartig­heid het klooster. “Meer dan 150 jaar richtten ze hier kleuter- lager, middelbaar en hoger onderwijs in en hielden ze een internaat open. Tijdens de hoogdagen verbleven er 40 zusters in het klooster en had het een grote betekenis voor de provincie Limburg: er werden honderden onderwijze­ressen (later ook onderwijze­rs) gevormd”, vertelt zuster Roza Olaerts. In november 2015 trokken de laatste vijf zusters de deur achter zich dicht.

Wij willen alle opties goed afwegen en hiervoor voldoende tijd nemen, want het klooster moet een optimale herbestemm­ing krijgen

Eric AWOUTERS voorzitter gemeentera­ad

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ??
FOTO JOZEF CROUGHS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium