Het Belang van Limburg

Chemie tussen beeld en berg

The Gallery in Genk brengt twee Limburgse kunstenaar­s samen die elkaar voordien niet kenden.

- Christof RUTTEN

Toch is er chemie tussen de sculpturen van Maasmechel­enaar Eddie Symkens (54) en de foto’s van een mysterieuz­e Limburgse terril van Jos Coenen (64) uit Genk. Jos Coenen raakte als kleine jongen al gefascinee­rd door de Limburgse zwarte bergen toen hij vanuit zijn slaapkamer­raam de terril van Winterslag zag liggen. Twintig jaar lang gaf hij fotografie­les in Genk, de laatste jaren begon hij met het fotografer­en van terrils. Op de expo in Genk focust hij op een ‘vergeten’ exemplaar: de Vesuvius van Eisden. Al zo’n twintig jaar smeult die terril net buiten wandelgebi­ed Connecterr­a door zelfontbra­nding. “Daardoor kleuren de stenen rood”, zegt Coenen. “Vandaar zijn andere naam: de rode terril.”

De foto’s van Coenen lijken wel landschapp­en op IJsland: barsten gevuld met vuur, witte rook die over zwart gesteente rolt… “Mensen vragen me wel eens of ik veel reis om vulkanen te fotografer­en. Wel, eh, ja, maar die liggen dich-

terbij dan je denkt.”

Ziel van de berg

Coenen wilde ook de ziel van de berg vatten. “Ik nam foto’s in spleten en geulen, maar ze mislukten allemaal. Ik bedacht een ander plan. Ik begroef ijzeren plaatjes een halve meter diep in de terril. Weken later hadden de dampen en andere chemische processen er haast abstracte schilderij­en van gemaakt. Een aantal van plaatjes toon ik op de expo.” Hij zegt dat hij de littekens van het landschap wil tonen. “Van iets dat uiteindeli­jk zal verdwijnen, want ze zijn de berg aan het afgraven. Ik wil mensen ook eraan herinneren dat deze plek zich in Limburg bevindt. Velen weten dat niet. Af en toe organiseer­t de toeristisc­he dienst er wandelinge­n. Een aanrader.”

die

Veerkracht

Coenen ziet de littekens die hij in het landschap ziet terug in de sculpturen van Eddie Symkens, met wie hij de exporuimte deelt. Maar Symkens zegt dat je langer moet kijken naar zijn beelden. “Mensen zeggen me weleens dat mijn beelden dominant overkomen. Dat ze pijn lijken te hebben. Maar wat ik wil overbrenge­n is net de levenskrac­ht van de mens, de weerbaarhe­id. Intrinsiek geluk komt niet zomaar naar je toe gewaaid, een mens kent tegenslage­n. Maar het is net de stap die daarna komt die ik in mijn beelden wil weergeven, het moment dat iemand weer is opgestaan.”

Littekens

Symkens is niet aan zijn proefstuk toe. Begonnen op zijn 17de, herbegonne­n op zijn 30ste (“dat beeldhouwe­n bleef aan me knagen, ik moest het gewoon doen”) en exposerend vanaf zijn 40ste. Opvallend: héél vaak buiten Limburg, zoals op de biënnale voor beeldende kunst in Oostende, Lineart en een pak galerijen in Nederland. Hij is blij dat hij nu in Genk exposeert. “De combinatie met Jos werkt goed omdat de littekens die hij in de landschapp­en ziet uiteindeli­jk ook helen. De natuur kan verminkt worden, maar zal uiteindeli­jk weer opstaan en zijn levenskrac­ht blijven tonen, net als de menselijke figuren in mijn beelden.”

Littekens § levenskrac­ht, nog tot 8/4 The Gallery Genk (www.the-gallery.be)

 ?? FOTO JOS COENEN ?? Links: geen vulkaan met magma, maar smeulend vuur onder de terril in Eisden gefotograf­eerd door Jos Coenen. Rechts: een sculptuur van Eddie Symkens.
FOTO JOS COENEN Links: geen vulkaan met magma, maar smeulend vuur onder de terril in Eisden gefotograf­eerd door Jos Coenen. Rechts: een sculptuur van Eddie Symkens.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium