Het Belang van Limburg

Radio-icoon Jan Hautekiet gaat met pensioen

Het einde van een radiotijdp­erk: Jan Hautekiet (62) kondigde gisteren onverwacht­s zijn pensioen aan.

-

In juni geeft hij de fakkel door aan MNM-stem Karolien Debecker, In ‘De Zevende Dag’ bleef Jan Hautekiet vorige week nog wazig over zijn toekomst. Toen kwam hij vertellen over 35 jaar Studio Brussel en wilde hij nog geen einddatum prikken. Gisteren gebeurde dat toch: Hautekiet hangt begin volgend jaar, op zijn 63ste, de microfoon aan de haak. Eerst volgt een ontwenning­speriode: nog twee maanden is Hautekiet iedere werkdag tussen 9 en 10 uur te horen op Radio 1, in de eerste week van juni presenteer­t hij zijn laatste keren ‘Hautekiet’. Dat doet hij samen met opvolgster Karolien Debecker (38), die van MNM overkomt. Tot begin 2019 blijft Hautekiet actief bij de VRT, daarna trekt hij een streep onder bijna veertig jaar radio.

Hautekiet startte in 1979 bij de toenmalige BRT met het avondprogr­amma ‘Wie Niet Kijken Wil, Moet Luisteren’. Vier jaar later stond hij mee aan de wieg van Studio Brussel, waar hij het legendaris­che ‘Hallo Hautekiet’ aaneen praatte. In 1998 werd hij er nethoofd, in 2002 stapte hij over naar Radio 1. Interactie­ve radio bleef altijd zijn stokpaardj­e. “Toen ik in 2012 met ‘Hautekiet’ begon, wilde ik luisteraar­s een stem ge-

ven”, zegt Hautekiet.

Grootste fan

Met zijn opvolgster is Hautekiet enorm tevreden. “Karolien Debecker doet bij ‘Generation M’ op MNM hetzelfde als ik: interactie. Maar dan op haar eigen manier. De knowhow die ze meebrengt, is een aanwinst.” Ook in het nieuwe programma dat Debecker zal maken, komt de luiste- raar centraal te staan. “Ik ben al sinds mijn veertiende de grootste fan van Jan Hautekiet”, zegt Debecker. “Om dan bij Radio 1 te gaan werken en ook daar mensen een platform te bieden, daar kijk ik naar uit.” Debecker start haar show in september, eerst wuift ze in de week van 4 tot en met 8 juni Hautekiet uit met een reeks uitzending­en op locatie. “Daarna zal Jan onder meer nog mensen opleiden achter de schermen”, zegt woordvoerd­er Hans Van Goethem. “Volgend jaar is inderdaad zijn officiële einde. Maar een radiodier als Hautekiet hou je niet weg uit de studio. Er staat nog een project in de stijgers voor Klara, en ook op Radio 1 duikt hij zeker af en toe nog op.”(dvg)

 ?? FOTO VTM ??
FOTO VTM
 ?? Foto GEERT VAN DE VELDE ?? In juni presenteer­t Jan zijn laatste ‘Hautekiet’.
Foto GEERT VAN DE VELDE In juni presenteer­t Jan zijn laatste ‘Hautekiet’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium