Het Belang van Limburg

“240.000 Limburgers dupe van betonstop”

Landing van Ruimteplan Vlaanderen is ingezet

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - Zelfs als de Vlaamse regering het ontwerp van Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen (BRV) fors zou bijsturen, zullen 240.000 Limburgers daar de dupe van worden omdat hun streek geen ontwikkeli­ngskansen zal krijgen. Vandaag zet de Vlaamse regering de landing in van het Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen (BRV), ook wel de ‘betonstop’ genoemd. Omdat Limburg nauwelijks openbare vervoerskn­ooppunten en minder voorzienin­gen (scholen, rusthuizen, winkels…) heeft, zal het in dat BRV minder ontwikkeli­ngskansen krijgen.

Zelfs als de drie Spartacust­rams, de 150 B-bushaltes en de grensovers­chrijdende treinverbi­ndingen zouden meetellen, zullen nog altijd minstens 240.000 inwoners uit Noordoost- en Zuidwest-Limburg de dupe worden. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Vlaamse Instelling voor Technologi­sch Onderzoek (VITO). “Naast een ontsluitin­gsprobleem dreigt Limburg ook een ontwikkeli­ngsproblee­m te krijgen”, waarschuwt gedeputeer­de Inge Moors (CD&V).

Het groot paasakkoor­d waar de Vlaamse regering van droomde, komt er vandaag wellicht niet. De drie coalitiepa­rtners hebben het Energiepac­t (Open Vld), het BRV of Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen (CD&V) en het statiegeld (N-VA) aan elkaar gekoppeld. In alle drie dossiers lijkt het water vooralsnog te diep. Ondertusse­n blijven politiek en economisch Limburg vrezen dat deze groene provincie de dupe wordt van het nieuwe BRV. “De nieuwe studie van de Vlaamse Instelling voor Technologi­sch Onderzoek VITO bevestigt dit”, zegt gedeputeer­de Inge Moors (CD&V). Bart Tommelein (Open Vld) wil dat de Vlaamse regering het licht op groen zet voor het interfeder­ale Energiepac­t. Door tegenstrij­dige verklaring­en van de regeringsp­artijen over de kernuitsta­p in 2025 gebeurde dat nog altijd niet. Met name N-VA wil een aantal kerncentra­les langer openhouden. Die partij wil ook niet weten niet weten van de invoering van statiegeld op petflessen en blikjes. Ondertusse­n is de nieuwe studie hierover klaar. Die zou volgens insiders “te explosief” zijn om nu al op de regeringst­afel te brengen.

Ruimteplan Vlaanderen

Met het Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen (BRV) wil de Vlaamse regering een situatie die al decenniala­ng scheef is getrokken, in één generatie corrigeren. Minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) beoogt een betonstop tegen 2040.

Twee weken geleden trok Voka Limburg in deze krant al aan de alarmbel. “Het plan focust op de Vlaamse Ruit, dat meer middelen en ontwikkeli­ngskansen krijgt. kan niet dat Limburg het label van ‘hinterland’ krijgt, met minder ontwikkeli­ngsmogelij­kheden maar met groen en open ruimte voor bezoekers uit het centrum”, zei Johann Leten toen.

Het probleem zijn de twee grote criteria waar BRV van uit gaat: de openbare vervoerskn­ooppunten en het aantal voorzienin­gen (scholen, zorginstel­lingen, winkels, enz.). Als spoor- en tramwoesti­jn en bij gebrek aan grootstede­n wordt Limburg op beide criteria gestraft.

Nieuwe VITO-studie

In opdracht van het provincieb­estuur heeft het VITO een bijsturing gedaan van het ontwerpBRV. “Daarbij werden het Sparcatusp­lan met haar drie sneltramli­jnen, de suboptimal­e bus- en treinverbi­ndingen (de 150 B-haltes met een halfuurfre­quentie) en de grensovers­chrijdende openbaar vervoersfa­ciliteiten mee in rekening gebracht”, zegt gedeputeer­de van Ruimtelijk­e Ordening Inge Moors (CD&V).

Dit bijgestuur­de model geeft Limburg al iets meer ontwikkeli­ngsEnergie­minister kansen: waar in het huidige ontwerp-BRV 15 procent van de Limburgers in een gebied met goede openbare ontsluitin­g en goede voorzienin­gen woont, wordt dat in het bijgestuur­de model 29 procent. Qua oppervlakt­e wordt dat dan 8 procent van het Limburgse grondgebie­d in plaats van de initiele 4 procent.

Blinde vlekken blijven

Als de Vlaamse regering die bijsturing zou aanvaarden, zullen er vooral in het Maasland, op de as Hasselt-Lommel en het gebied rond Overpelt-Neerpelt meer ontwikkeli­ngskansen komen. Toch zullen ook in dit alternatie­ve model heel wat gemeenten buiten de boot vallen. Deze blinde vlekken blijven zich vooral situeren in het noordooste­n en zuidwesten van Limburg. “Wat wil je als 72 procent van ons grondgebie­d nauwelijks via openbaar vervoer ontsloten is en weinig voorzienin­gen telt”, merkt Moors op.

Nefaste gevolgen

De gedeputeer­de vreest voor de gevolgen: “Of nu het huidige Vlaamse of het bijgestuur­de Limburgse model van openbare vervoerskn­ooppunten wordt gehanteerd, 240.000 Limburgers zullen in een gebied wonen dat nauwelijks ontwikkeli­ngsperspec­tief krijgt. Dat is 28 procent van onze bevolking. Net door het uitblijven van die bijkomende ontwikkeli­ngen zullen deze gebieden ook nooit hoeven te rekenen op een volwaardig openbaar verHet voer. Ze zitten dus in een vicieuze cirkel.”

Extra criteria

Inge Moors wil dat de Vlaamse regering in haar definitiev­e BRV rekening houdt met het feit dat:

➜ 72 procent van het Limburgse grondgebie­d nauwelijks openbaar vervoer heeft en dus noodgedwon­gen auto-afhankelij­k is.

➜ de ligging van Limburg in het centrum van de Euregio met zijn luchthaven­s (Eindhoven, Luik, Aken en Maastricht) en HST-stations (Luik en Aken) wordt meegereken­d.

➜ Spartacus mee in rekening wordt gebracht als openbaar vervoerskn­ooppunt.

“De conclusie is glashelder: het nieuwe knooppunte­nmodel uit BRV werkt niet voor Limburg. Als deze provincie geen volwaardig en gebiedsdek­kend openbaar vervoer krijgt, heeft ze binnenkort naast een ontsluitin­gs- ook een groot ontwikkeli­ngsproblee­m”, besluit Inge Moors.

Nog dit: minister Schauvlieg­e lijkt zich bewust van de situatie, maar politiek en economisch Limburg vreest dat de Limburgse N-VA te weinig gewicht in de schaal kan leggen om de partijtop in Antwerpen te overhalen om de door Limburg gevraagde aanpassing­en door te voeren.

 ?? FOTO PVW ?? Politiek en economisch Limburg vrezen dat onze groene provincie de dupe wordt van het nieuwe Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen en de daarin geplande betonstop.
FOTO PVW Politiek en economisch Limburg vrezen dat onze groene provincie de dupe wordt van het nieuwe Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen en de daarin geplande betonstop.
 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Met de nieuwe VITO-studie in de hand trekt gedeputeer­de Inge Moors (CD&V) tan de alarmbel
Foto SVEN DILLEN Met de nieuwe VITO-studie in de hand trekt gedeputeer­de Inge Moors (CD&V) tan de alarmbel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium