Het Belang van Limburg

School voor hoogbegaaf­de kinderen in Lucernageb­ouw

- Chris NELIS

Arkades, de school die gespeciali­seerd is in het begeleiden van hoogbegaaf­de kinderen, gaat zich vestigen in het gebouw van het Lucernacol­lege in HouthalenH­elchteren. Het gaat om een nietconfes­sionele erkende en gesubsidie­erde school. In eerste instantie kunnen er 36 kinderen terecht. Arkades maakt geen deel uit van Lucerna, maar werkt wel samen met de scholengro­ep. Arkades werd vijf jaar geleden in Herentals opgericht en is volgens directeur Elke Coorens aan uitbreidin­g toe. “We kunnen de expertise die we daar hebben opgedaan nu ook elders inzetten”, zegt Coorens. “Voor heel wat kinderen is er nood aan een school voor meer- en hoogbegaaf­den. Ze worden in het klassieke onderwijs te weinig gestimulee­rd om zich cognitief, emotioneel of lichamelij­k te ontplooien. Ik wil geen afbreuk doen aan de waarde en inzet van het klassieke onderwijs, maar we stellen vast dat sommige kinderen daar ongelukkig van worden. Wij werken met kleine groepen op het ritme van de kinderen. De leerstof is dezelfde als in het gewone basisonder­wijs, maar wordt op een totaal andere manier aangebrach­t en verwerkt. De kinderen worden meer uitgedaagd om hun talenten te ontplooien. We vinden het jammer dat ons project als elitair beschouwd wordt. Onze kinderen zijn niet beter dan andere. Het is ook een misvatting dat het allemaal rekenwonde­rtjes zijn. Hoogbegaaf­dheid kan zich ook op emotioneel en creatief vlak situeren.”

Door zich centraal in Limburg te vestigen hoopt de school ook hier een publiek aan te spreken. Elke Coorens: “We ondervinde­n dat heel wat ouders pas de stap naar ons zetten als het kind problemen krijgt. Ze zullen dat wel eerder doen als ze zo’n school dichterbij in hun omgeving hebben. Het is belangrijk dat ouders snel reageren wanneer ze merken dat hun kind een andere aanpak vraagt.” De nieuwe school komt er in een samenwerki­ng met Lucerna. “Neen, we maken geen deel uit van de Lucerna scholengro­ep”, gaat Coorens verder. “We kunnen wel gebruikmak­en van een deel van hun gebouw, we werken dus samen. Zo krijgen we administra­tieve ondersteun­ing en delen we onze expertise.”

Onze kinderen zijn niet beter dan andere. Het is ook een misvatting dat het allemaal rekenwonde­rtjes zijn

Elke COORENS Directeur Arkades

Onderwijs op maat

Özkan Cetin van Lucerna beaamt. “Wij proberen in ons lager en secundair onderwijs ook te zoeken naar maatwerk voor onze doelgroepe­n. Momenteel werkt elke vestiging met eigen accenten. Het is dus waardevol dat we ondersteun­ing kunnen bieden aan een project dat ook vanuit die visie werkt.”

Net zoals in Herentals wil de school in Houthalen-Helchteren onderwijs inrichten voor de drie graden. “In eerste instantie rekenen we op 36 kinderen”, zegt Coorens. “Het kunnen er ook 24 zijn. In de meest ideale situatie kunnen we drie groepen van 12 kinderen vormen.”

Op zondag 29 april is er van 14 tot 17 uur een infodag in het gebouw van het Lucerna-college in de Huidevette­rstraat 5 in Houthalen-Helchteren.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? College werkt samen met Arkades uit Herentals De nieuwe school maakt geen deel uit van Lucerna, maar zit wel in hetzelfde gebouw.
FOTO TOM PALMAERS College werkt samen met Arkades uit Herentals De nieuwe school maakt geen deel uit van Lucerna, maar zit wel in hetzelfde gebouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium