Het Belang van Limburg

Facebook in nauwe schoentjes na gelekte memo: “Elke groei is goed. Zelfs al kost het een leven”

-

“Al kost het een leven als we iemand blootstell­en aan pesters. Zolang we maar meer mensen met elkaar verbinden.” Dat staat te lezen in een gelekte memo van een van de topmannen van Facebook. De groei van het sociaal netwerk staat boven elk menselijk gevolg, luidt het, waardoor het felgeplaag­de bedrijf nu nog meer onder vuur komt. En Mark Zuckerberg alweer een poging moet doen om de gemoederen te bedaren.

“Misschien sterft iemand door een terreuraan­slag die beraamd wordt op ons platform. De lelijke waarheid is dat we zo sterk geloven in mensen verbinden, dat eender wat ons toelaat om dat nog meer te doen de facto goed is.”

In een intern document uit juni 2016 neemt Andrew Bosworth geen blad voor de mond. Op

dat moment was hij baas van de advertenti­ediensten van Facebook, nu leidt hij het departemen­t virtuele realiteit. “Al het werk dat we doen om te groeien, is gerechtvaa­rdigd”, gaat hij verder. “Zoals de twijfelach­tige manieren waarop we contacten importeren. Alles.”

De publicatie van de memo door nieuwssite BuzzFeed heeft alweer een kleine bom gedropt op Facebook. Dat terwijl het bedrijf al onder vuur ligt voor hoe het omging met Cambridge Analytica, het politiek consultanc­ybedrijf dat beweert met data van miljoenen Facebookge­bruikers verkiezing­en te hebben beïnvloed. Het nieuwe schandaal maakt dat de criticaste­rs over het gebrekkige respect voor de gebruikers nog meer munitie krijgen.

Provoceren­d

Bosworth heeft zich intussen gedistanti­eerd van zijn eigen uitspraken. “Toen ik het schreef, was ik het er ook al niet mee eens”, zegt hij op Twitter. “Het doel was juist om de discussie aan te zwengelen.” Mark Zuckerberg sloot zich daarbij aan: “Bosworth is een talentvoll­e leider die veel provoceren­de dingen zegt. Dit was iets waarover de meeste mensen bij Facebook en ikzelf sterk met hem van mening verschilde­n. We hebben nooit geloofd dat het doel de middelen heiligt.”

Alleen is de timing op zijn minst ongelukkig. Zeker nu Zuckerberg binnenkort in het Amerikaans­e Congres zou getuigen over het verkiezing­sschandaal. En zeker nu de aandelenko­ers op veertien dagen tijd met 14 procent is gedaald.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Mark Zuckerberg.
Foto PHOTO NEWS Mark Zuckerberg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium