Het Belang van Limburg

Zwangere juffen uit de klas gehaald: te groot risico voor baby

Maatregel voor kleuter- en buitengewo­on onderwijs geldt nu ook in lagere school

- Jens VANCAENEGH­EM

Twee leerkracht­en uit een Antwerpse lagere school zijn door de arbeidsgen­eesheer uit de klas gehaald toen bleek dat ze zwanger waren. Een maatregel die doorgaans enkel in het kleuter- en buitengewo­on onderwijs voorkomt. “Door het M-decreet zitten meer kinderen met een zorgnood in de gewone klas en moeten hun leerkracht­en nu ook thuis blijven”, zegt directeur Jan Cox. Samen met enkele collega’s vreest hij voor een precedent. “Straks hebben we geen leerkracht­en meer over om les te geven.” Leerkracht in de lagere school? Je moet al hard zoeken om vandaag een man te vinden. Acht op de tien lesgevers zijn vrouwen. Dat maakt de bezorgdhei­d van enkele directeurs in het basisonder­wijs des te prangend. “Er zijn al te weinig leerkracht­en”, zegt Thomas Vanden Berghe, voorzitter van de belangenve­reniging van directeurs in het katholiek basisonder­wijs. “Als straks alle vrouwen uit de klas worden gehaald wanneer ze zwanger zijn, dan is dat bijzonder zorgwekken­d.” Aanleiding is het advies van de arbeidsgen­eesheer van Idewe, de dienst voor beschermin­g en preventie op het werk, in een Antwerpse basisschoo­l. Twee juffen uit het eerste leerjaar mogen er niet langer voor de klas staan omdat ze zwanger zijn. Dat betekent dat ze nu maanden thuis zitten.

M-decreet

“Het gaat om klassen waar leerlingen zitten met een extra zorgnood”, zegt Jan Cox, algemeen directeur van scholengro­ep Ankerwijs. “Door het M-decreet stromen die nu makkelijke­r door naar de gewone klas. De arbeidsgen­eesheer redeneerde dat die juffen daarom een risico liepen.” In het kleuter- en buitengewo­on onderwijs gebeurt het wel vaker dat zwangere leerkracht­en of paramedisc­h personeel uit de klas worden gehaald. Jaarlijks gaat het om zo’n drieduizen­d vrouwen. “Ik heb nog nooit geweten dat het ook op andere onderwijsn­iveaus gebeurt”, zegt Cox.

Die “verwijderi­ng uit het risico” kan twee oorzaken hebben. Ofwel lopen de zwangere juffen kans op ziektes als CMV, een virus dat ernstige afwijkinge­n kan veroorzake­n bij de foetus. Omdat de kinderen hun speeksel niet doorslikke­n of kwijlen, niet zindelijk zijn, zichzelf niet schoonmake­n na een toiletbeur­t of zelf een verzwakte immuniteit hebben, zoals kinderen met het syndroom van Down. Daarnaast is er de zogenaamde moederscha­psbescherm­ing. Die geldt onder meer voor zwangere vrouwen die blootstaan aan jongeren die agressief gedrag vertonen. “Door het M-decreet kan dit risico ook gaan voorkomen in het gewoon onderwijs”, schrijft Idewe op zijn website.

Geen algemene regel

“Maar het is zeker geen algemene regel dat juffen in het lager onderwijs uit de klas moeten”, zegt Lode Godderis, professor arbeidsgen­eeskunde aan de KU Leuven en Directeur van de Dienst Onderzoek en Ontwikkeli­ng bij Idewe. “Bij elk geval apart moet er een risicoanal­yse gebeuren op basis van de samenstell­ing van de klas. Het is niet ondenkbaar dat er door het M-decreet meer risico’s zijn, maar het lijkt me toch eerder de uitzonderi­ng.” Onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) vindt dat die risico’s sowieso moeten primeren op alle andere overweging­en. “Het is logisch dat schoolbest­uren geen risico willen nemen om na een advies van de arbeidsgen­eesheer de verantwoor­delijkheid te dragen dat een zwangersch­ap misloopt”, zegt ze. “Vooraleer ze iemand in verlof sturen, moeten ze wel alternatie­ven proberen, zoals een andere functie of plaats.”

Dat is volgens Cox makkelijke­r gezegd dan gedaan. “Je kan ze wel een andere opdracht geven, maar wie moet dan hun klas overnemen?”, vraagt hij zich af. “Je kan een juf moeilijk van plaats doen wisselen met een secretares­se.”

 ?? Foto © DENNIS MACDONALD ?? Door het M-decreet moeten meer zwangere juffen thuisblijv­en.
Foto © DENNIS MACDONALD Door het M-decreet moeten meer zwangere juffen thuisblijv­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium