Het Belang van Limburg

Twaalf doden op eerste dag van zes weken protest

Palestijne­n van Gaza herdenken ‘landroof’ door Israël

- Luc STANDAERT

Bij massaprote­st van Palestijne­n uit Gaza aan het grenshek tussen Gaza en Israël zijn vrijdag twaalf doden en meer dan duizend gewonden gevallen. De ‘Mars van de terugkeer’ was de start van een reeks protestman­ifestaties die tot half mei moeten duren. De eerste Palestijns­e dode viel al vóór het protest begonnen was in de vroege ochtend, toen een Israëlisch­e tank het vuur opende op twee personen die zich “verdacht gedroegen” in de buurt van het grenshek. Een van de twee werd gedood, de andere gewond. Volgens de Palestijne­n waren het twee landbouwer­s die hun peterselie kwamen oogsten.

Landroof

Bij de protestmar­sen zelf vielen volgens Palestijns­e bronnen elf doden en zo’n 1.100 gewonden, van wie er veel geraakt werden door Israëlisch vuur. Onder de doden is er volgens het Palestijns­e ministerie van Gezondheid een jongen van 16.

Het Israëlisch­e leger maakte melding van ‘rellen’ op vijf plaatsen aan het grenshek waarbij in totaal zo’n 30.000 Palestijne­n betrokken waren, en liet weten dat er tanks, scherpschu­tters en traangas werden ingezet.

Israël beschuldig­t Hamas, de Palestijns­e groep die Gaza bestuurt, ervan “cynisch vrouwen en kinderen in te zetten”. Militairen merkten op een bepaald moment dat een meisje van 7 over het hek klom, en brachten haar terug naar haar familie.

Hamas heeft een vijftal kampen geïnstalle­erd langs de grens met Israël, vanwaar zes weken lang geproteste­erd zal worden tegen de ‘landroof’ door Israël. De startdatum 30 maart verwijst naar 30 maart 1976, toen zes ongewapend­e Arabische manifestan­ten werden gedood toen ze betoogden tegen de confiscati­e van land door Israël.

Catastrofe

Het protest, dat volgens Hamas vreedzaam bedoeld is, zal duren tot 15 mei. Op die dag herdenken de Palestijne­n ‘Nakba’ (de Catastrofe), de verdrijvin­g van honderddui­zenden Palestijne­n uit hun land tijdens de oorlog die leidde tot de oprichting van de staat Israël.

Een dag eerder, op 14 mei, viert Israël de 70ste verjaardag van zijn bestaan en zou de Amerikaans­e president Donald Trump de controvers­iële ambassade van de VS in Jeruzalem komen openen. De eenzijdige beslissing van Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël maakte feitelijk een einde aan het vredesproc­es tussen Israël en Palestina.

 ?? Foto EPA-EFE ?? Palestijns­e demonstran­ten dragen het lichaam weg van een slachtoffe­r tijdens het ‘vreedzame’ protest.
Foto EPA-EFE Palestijns­e demonstran­ten dragen het lichaam weg van een slachtoffe­r tijdens het ‘vreedzame’ protest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium