Het Belang van Limburg

VS-troepen “zeer binnenkort” weg uit Syrië?

-

In een toespraak in de staat Ohio heeft Amerikaans president Donald Trump donderdaga­vond (lokale tijd) onverwacht aangekondi­gd dat hij de Amerikaans­e troepen “heel binnenkort” wil terugtrekk­en uit Syrië. “We maken IS helemaal af en we zullen zeer binnenkort terugkeren uit Syrië. Laat anderen zich maar bezighoude­n met dat conflict”, zo zei Trump, die van de voorziene toespraak over infrastruc­tuur een campagnesp­eech maakte. Trump is altijd al een tegenstand­er geweest van de Amerikaans­e aanwezighe­id in Syrië en Irak. Maar met zijn uitspraak gaat hij wel lijnrecht in tegen de beleidslij­n van zijn minister van Defensie John Mattis, die het te vroeg vindt om al uit Syrië te vertrekken, omdat de strijd tegen IS nog niet helemaal gestreden is.

De VS hebben nog zo’n 2.000 manschappe­n in Syrië. Hun terugtrekk­ing zou problemen kunnen opleveren voor de diverse lokale milities die met Amerikaans­e steun tegen IS strijden.

Joelia

De diplomatie­ke oorlog tussen Rusland en het Westen is het gevolg van de vergiftigi­ng begin maart in het Engelse Salisbury van de gewezen Russische dubbelspio­n Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. De twee werden bewusteloo­s aangetroff­en op straat. Brits premier May wees vrijwel onmiddelli­jk met een beschuldig­ende vinger naar het regime van president Poetin. Ondanks verontwaar­digde ontkenning­en vanuit Moskou werden de vermoedens nog zwaarder toen duidelijk werd dat Skripal en zijn dochter aangevalle­n waren met een zenuwgas dat alleen in de vroegere SovjetUnie gefabricee­rd werd. De twee Skripals liggen nog altijd in het ziekenhuis. Vader Sergej is nog steeds kritiek, maar de toestand van dochter Joelia is de voorbije dagen sterk verbeterd. Zo sterk dat de politiemen­sen die het onderzoek doen naar de mislukte dubbele gifmoord hopen dat Joelia hen binnenkort zelf kan vertellen wat er gebeurd is.

Het onderzoek heeft intussen uitgewezen de Skripals aangevalle­n moeten zijn aan de voordeur van het huis van Sergej Skripal. Daar is de hoogste concentrat­ie van het gif aangetroff­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium