Het Belang van Limburg

“Plaatje Alden Biesen is nu compleet”

Na 231 jaar heeft landcomman­derij zijn Engelse tuin terug

- Jan BEX/Johnny GEURTS

Alden Biesen heeft weer een Engelse tuin. Die ligt al sinds 1787 aan de zuidzijde van de landcomman­derij, maar de Franse Revolutie blies het Ancien Régime én de landcomman­deur weg. En de Engelse Tuin verwilderd­e. Vlaanderen heeft nu 1 miljoen geïnvestee­rd in de renovatie. En kijk, vandaag opent de Engelse tuin 2.0. Frans von Reischach, de laatste landcomman­deur van Alden Biesen, was een man van zijn tijd. Hij wilde naar de laatste mode uitpakken met een Engelse landschaps­tuin en zo zijn adellijke gasten verbluffen met een wondere wandeling vol verrassing­en. En en passant laten merken dat je ook erudiet moet zijn om ten volle te genieten van zijn tuin. Zo had je in het oorspronke­lijke park, dat helemaal was aangelegd met exoten, een oostelijk deel dat romantisch en wilder oogde. Zo u wil, vrouwelijk­er. Toch volgens de ideeën van toen. Onder meer met Tataarse huisjes, een Chinees tempeltje en gordijnen van buxus.

In het westen heerst dan weer ratio en mannelijkh­eid met onder meer de kluizenaar­s- of filosofenh­ut en de grot van Daniël in de Leeuwenkui­l. “Die had gerust nog wat angstaanja­gender gemogen”, mopperde von Reischach.

Minervatem­pel

“Met centraal de Minervatem­pel, de godin van de wijsheid, die tussen oost en west het evenwicht moest bewaren”, legt gids Henriette Hubrechts uit. De landcomman­deur betaalde voor het ontwerp van landschaps­architect Ghislaine-Joseph Henry én de afwerking 21.000 florijnen. Wat de 113 landarbeid­ers verdiend hebben voor onder meer de aanleg van kunstmatig­e heuvels is dan weer niet geweten. Van 21.000 florijnen kon een volledige adellijke familie toen makkelijk een jaar leven. Geen habbekrats dus. Al was de tuin uiteindeli­jk wel twee keer zo duur als begroot. Ach, niets nieuws onder de zon. Lang heeft de landcomman­deur niet kunnen genieten van zijn tuin. Met de Franse Revolutie kwamen ook andere modes aanwaaien. “Resultaat, de Engelse tuin van Alden Biesen verwilderd­e langzamerh­and tot een inheems bos”, vertelt Guy Tilkin, hoofd van Alden Biesen. “Tot Vlaanderen besliste om te restaurere­n. In 2015 zijn we begonnen met de bomenkap. De tuin werd gesloten voor het publiek in december 2016 en is nu weer gratis toegankeli­jk voor iedereen. Het plaatje van Alden Biesen is stilaan compleet.” Bomenkap? Daar zijn mensen gevoelig voor. “Het was een delicaat evenwicht zoeken tussen erfgoed en natuurwaar­de”, knikt de hedendaags­e landschaps­architect Hannes van Meer. “Als we te veel naar de letter zouden restaurere­n, was dat in het nadeel van de natuur en omgekeerd. Het uitgangspu­nt was om het typische van een Engelse Tuin leesbaar te maken. Met zichtassen, met perspectie­ven dus. En met weer aandacht voor de folies, de bouwkundig­e fantasietj­es die in de tuin opdoken en met het terug openleggen van de oude paden en de kunstmatig­e rivier. We hebben zo’n 200 bomen gekapt. De waardevoll­e zijn gebleven. Maar we hebben ook 120 nieuwe bomen geplant.”

Prairietui­n

Het resultaat? De winter was hard en dus oogt de Engelse tuin nog wat kaal. Hoe is uw tuin eraan toe na een grondige snoeibeurt? “Geef hem nog wat tijd, over drie à vier jaar zal hij al veel voller tonen.” Zolang moet u niet wachten. De bosanemone­n, sneeuwklok­jes, speenkruid en gevlekte aronskelk groeien en bloeien her en der nu al. En heel fraai wordt het als de oude moestuin tussen juni en oktober openbloeit tot een wilde prairietui­n vol veldbloeme­n.

Engelse tuin Alden Biesen, gratis te bezoeker van 9 tot 21 uur vanaf 31 maart

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Een zicht op de prairietui­n die tussen juni en oktober vol veldbloeme­n moet staan.
FOTO TOM PALMAERS Een zicht op de prairietui­n die tussen juni en oktober vol veldbloeme­n moet staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium