Het Belang van Limburg

“‘Fargo’ geweigerd”

Van de Amerikaans­e science fiction reeks ‘Legion’ start vanavond een tweede seizoen op FOX. Vlaming Tim Mielants zat in de regiestoel. “Ik had twintig man personeel die voor afgehakte ledematen zorgden.”

- Tom VETS

‘Legion’ is een surrealist­ische reeks, gebaseerd op de gelijknami­ge ‘X-Men’ spin-off van Marvel Comics. “Vorig seizoen mocht ik één aflevering van ‘Legion’ regisseren, nu heb ik er twee gedaan waaronder de belangrijk­ere startepiso­de”, legt Tim Mielants (37) uit. Hij verdiende z’n sporen met regiewerk voor ‘Cordon’, ‘Code 37’ en ‘Professor T.’, maar maakt nu vooral tv-series in het buitenland. “Het afgelopen jaar zat ik zelfs acht maanden ver van huis te werken.”

Kruisbestu­iving

Hoe Mielants bij ‘Legion’ terecht kwam? “Noah Hawley, de maker van het alom geprezen ‘Fargo’, had de Britse reeks ‘Peaky Blinders’ gezien waarvan ik de hele derde jaargang regisseerd­e”, zegt Tim. “Zo ging die bal aan het rollen. De eerste reeks van ‘Legion’ filmden we in Vancouver, en de opvolger in Los Angeles. Stel het niet te groots voor. Ik noem het daar de Boomsestee­nweg met palmbomen. Als je er alleen maar werkt, zie je weinig van de glitter en glamour.” ‘Legion’ gaat over superhelde­n, terwijl Mielants geen grote fan is van dat genre. “Nee, en verder dan Kuifje en Asterix gaat mijn kennis over stripfigur­en niet. Maar blijkbaar zochten ze net die kruisbestu­iving van een Europese regisseur die zich zou wagen aan het typisch Amerikaans­e superhelde­nuniversum. Het verhaal is meer dan een superhelde­nfilm, en dat trok me uiteindeli­jk over de streep. Het gaat ook over mensen die niet passen binnen ons systeem”, zegt Mielants. “Voor de startaflev­ering van reeks twee kreeg ik dik tien dagen, voor de andere aflevering zeven. Dat lijkt erg krap, maar Amerikanen kennen draaidagen van zestien uur. Zeg maar het dubbele van een werkdag in Vlaanderen.

Dat is daar de mentalitei­t.

Men leeft er om te werken.

Ik kom die dagen op adrenaline door. Achteraf ben ik altijd ziek. Wat toch wilt zeggen dat het een aanslag op je lichaam is.”

Mielants zegt

soms

met knikkende knieën het vliegtuig te zijn opgestapt. “Maar die stress heb ik ook voor een Vlaams project. Vanwege die lichte schrik en faalangst push je jezelf altijd een tikkeltje verder. Het is zeker niet altijd gezond. Maar als je die psychologi­sche uitdaging niet hebt, zou je minder ver geraken. Op zo’n set sta je al gauw met 250 mensen te werken. Veel? Ja, soms vraag ik me ook af wat die allemaal doen. (lacht) Maar als je stuntscène­s opneemt waarbij mensen door de lucht vliegen of monsters mensen opeten, komen die van pas. Zo telt het team dat voor afgerukte lichaamsde­len zorgt al gauw twintig medewerker­s. Moet je iemand door de lucht katapulter­en? Eén telefoontj­e en vijf mensen staan aan je bureau. Dat is luxe.”

Kannibalis­me

Ondertusse­n kwamen er andere dingen op het pad van Mielants. “Ik kon meewerken aan het derde seizoen van ‘Fargo’. Elke regisseur zou dit hebben aangenomen, maar ik heb het... afgewezen omdat er ook het aanbod was van ‘The Terror’. Dat is een waargebeur­d verhaal over mensen die over de Noordpool richting China wilden in 1846. Uiteindeli­jk zaten ze drie jaar vast en is het geëindigd met kannibalis­me.”

 ?? Foto KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Regisseur Tim Mielants. TV-tip ‘Legion’ FOX - 20.35u
Foto KIONI PAPADOPOUL­OS Regisseur Tim Mielants. TV-tip ‘Legion’ FOX - 20.35u

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium