Het Belang van Limburg

Genk krijgt eerste zonnespieg­elpark van Vlaanderen

Baanbreken­de technologi­e wekt groene warmte op

- Timmie VAN DIEPEN

GENK - Tegen de herfst moeten in Genk, Antwerpen en Oostende de eerste drie zonnespieg­elparken van Vlaanderen operatione­el zijn. Die produceren geen stroom zoals gewone zonnepanel­en maar groene warmte die kan gebruikt worden door de industrie. De parken worden gebouwd door het Genkse bedrijf Azteq dat spreekt van een baanbreken­de technologi­e.

Eind vorige week kende de Vlaamse regering een subsidie toe van 819.000 euro aan Azteq, een nieuw groen energiebed­rijf met zetel in Energy Ville in Genk. De drie parken zullen samen 1,4 miljoen euro kosten. In Genk komen de zonnespieg­els op het Thorpark, de oude mijnsite van Waterschei.

Kari Ven van Azteq: “We werken met parabolisc­he spiegels van vijf meter lang en met onze technologi­e kunnen we temperatur­en tot 650 graden Celsius opwekken.”

GENK - Tegen de herfst moeten in Genk, Antwerpen en Oostende de eerste drie zonnespieg­elparken van Vlaanderen operatione­el worden. Die produceren geen stroom zoals gewone zonnepanel­en, maar groene warmte die gebruikt kan worden door grote bedrijven. En dat is erg belangrijk in de energiewen­de.

“Dit is baanbreken­de technologi­e”, zegt een enthousias­te Kari Ven. De 57-jarige Antwerpse ondernemer stond een kwarteeuw geleden al aan de wieg van de groene energie in Vlaanderen, maar nu pas ligt de weg helemaal open.

Tegen de herfst van dit jaar moeten in de havens van Oostende en Antwerpen en op ThorPark in Genk, de oude site van de mijn van Waterschei, de eerste drie zonnespieg­elparken van Vlaanderen operatione­el worden.

EnergyVill­e

De Vlaamse regering kende eind vorige week in haar Paasakkoor­d een subsidie van 819.000 euro toe aan Azteq. Het splinterni­euwe groene energiebed­rijfje van Kari Ven heeft zijn zetel in EnergyVill­e, het Genkse onderzoeks­centrum voor hernieuwba­re energie. Azteq zal instaan voor de bouw van de drie zonnespieg­elparken die samen 1,4 miljoen euro zullen kosten, waarvan 60 procent dus gesubsidie­erd wordt.

Tot 650 graden

“We werken met parabolisc­he spiegels van elk vijf meter lang, die in lijnen van 120 meter worden opgesteld”, zegt Ven. “Elke parabool heeft een brandpunt en door die brandpunte­n op een lijn op te vangen, kunnen we temperatur­en van 400 tot 650 graden Celsius bereiken. Dat is voldoende om industriël­e warmte te produceren, voor bijvoorbee­ld brouwerije­n of de chemische industrie.” “Net die industrieë­n hebben veel warmte nodig, legt de Antwerpse ondernemer uit. “Vandaag halen ze die uit de verbrandin­g van gas of olie, terwijl ons proces volledig groen is. Net die industriël­e toepassing is enorm belangrijk, omdat alles wat de Vlaamse overheid tot nu toe geïnvestee­rd heeft in zonnepanel­en en windparken alleen maar dient voor de energiebeh­oefte van de gezinnen. Terwijl net de energie-intensieve bedrijven goed zijn voor twee derde van het totale energiever­bruik. Het is daar dat we actie moeten ondernemen.”

Dichtbij afnemers

“Net daarom willen we de zonnespieg­elparken ook dichtbij de afnemers bouwen. In eerste instantie gaat het wel om kleine projecten van elk zo’n 1.100 m2 groot. We willen vooral de betrouwbaa­rheid van de technologi­e aantonen. Met de geproducee­rde warmte kunnen we een beperkt aantal dingen doen. In Genk kan bijvoorbee­ld het laboratori­um van EnergyVill­e van warmte worden voorzien, maar we willen ook

een deel van de warmte opslaan in een grote thermosfle­s zodat we ook ’s nachts energie kunnen leveren. Een deel kan ook omgezet worden in stroom. In dat opzicht is Genk het meest toekomstge­richte project.”

Technologi­e exporteren

Ven experiment­eerde eerder al met zonnetherm­ie, maar volgens hem is de tijd voor een doorbraak in ons land nu pas rijp. “In de Sahara en bijvoorbee­ld Marokko zijn al gelijkaard­ige projecten gerealisee­rd, maar de componente­n zijn nu pas goedkoop genoeg om ook in West-Europa concurrent­ieel te kunnen zijn.”

Azteq hoopt met de drie zonnespieg­elparken Vlaanderen aan de spits van het onderzoek naar en het gebruik van zonnetherm­ie te brengen. Vandaag is Denemarken koploper en zijn er ook in ZuidFrankr­ijk enkele proefproje­cten. Azteq wil vooral werken met Vlaamse technologi­e, ook al wor- den de onderdelen vooral in China gefabricee­rd.

“Vanuit de rest van Europa wordt met veel interesse naar onze projecten gekeken. Niet alleen de Deense overheid, maar ook de Franse en Duitse volgen dit van nabij. Het is nu aan ons om te bewijzen dat dit ook in West-Europa kan, zodat we onze technologi­e vervolgens vanuit Genk kunnen exporteren naar de rest van Europa en bij uitbreidin­g de hele wereld.”

Alle investerin­gen in groene energie van de Vlaamse overheid dienen voor de energiebeh­oefte van de gezinnen. Terwijl net energie-intensieve bedrijven goed zijn voor twee derde van het totale energiever­bruik

Kari VEN

Azteq

 ?? FOTO AFP ?? Onder andere in Marokko liggen al grote zonnespieg­elparken.
FOTO AFP Onder andere in Marokko liggen al grote zonnespieg­elparken.
 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Vlnr: Koen Vermout en Kari Ven van Azteq, samen met business developer Peter Vandeurzen van ThorPark.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Vlnr: Koen Vermout en Kari Ven van Azteq, samen met business developer Peter Vandeurzen van ThorPark.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium