Het Belang van Limburg

Gevangene verlinkt vriendin en vader in afscheidsb­rief

Vader en dochter in cel door afscheidsb­rief gevangene

- Nancy VANDEBROEK

LOMMEL - Een 38-jarige gevangene die vorige week zelfmoord pleegde, heeft zijn vriendin (25) en haar vader (53) verlinkt in zijn afscheidsb­rief. Hij was begin dit jaar opgepakt in een onderzoek naar een internatio­nale drugsbende. De nu opgedoekte zeepfabrie­k Polysan plaatste ongewone bestelling­en van chemische producten die belandden in drugslabo’s in Achel en Ham. In de brief werden bezwarende elementen gevonden voor zijn vriendin en

haar vader.

LOMMEL - Een 53-jarige man en zijn 25-jarige dochter zitten sinds eind vorige week in de gevangenis na de vondst van een afscheidsb­rief van een 38-jarige gedetineer­de. Die zat dan weer sinds begin januari in de cel op verdenking van betrokkenh­eid bij een internatio­nale drugssmokk­el. De man pleegde zelfmoord en verlinkte in zijn afscheidsb­rief zijn vriendin en haar vader.

Mijn cliënt en zijn dochter zijn aangehoude­n, louter op basis van een afscheidsb­rief van een labiele en angstige man Luk Delbrouck

De 38-jarige man werd begin dit jaar opgepakt in een onderzoek naar een internatio­nale drugsbende, die vertakking­en had tot in Limburg. De inmiddels opgedoekte zeepfabrie­k Polysan in Lommel plaatse ongewone en grote bestelling­en van chemische producten die belandden in drugslabo’s, onder meer in Achel en in Ham.

Het verdere politieond­erzoek leidde niet alleen tot het volledig in kaart brengen van een drugsbende, maar ook tot het doorstoten tot de top van de misdaadgro­epering. Het hele strafdossi­er telt inmiddels meer dan 12.000 pagina’s. De criminele organisati­e zou worden geleid door John Heinen uit het Nederlands­e Sint Willebrord. Hij werd in december vorig jaar in Schevening­en op heterdaad betrapt tijdens een transactie van 50 kilo cocaïne. Welk aandeel de 38-jarige man in de hele zaak had, is niet duidelijk. Zijn gevangensc­hap viel hem blijkbaar zwaar. “De laatste tijd zat hij in de serieus in de knoop met zichzelf. Hij was erg labiel, leed aan stemmingsw­isselingen”, klinkt het binnen de gevangenis­muren. Vorige week pleegde hij zelfmoord. Nadien werd in zijn cel een afscheidsb­rief gevonden. De precieze inhoud van die brief is niet bekend, maar de dertiger verwees blijkbaar naar elementen die zijn vriendin en haar vader verdacht maakten. Zo zou hij in de brief gewag hebben gemaakt van hun betrokkenh­eid bij de drugshande­l. Er volgde een huiszoekin­g op het adres van vader en dochter, waarbij de politie een aanzienlij­ke geldsom aantrof. De twee werden daarop opgepakt, aangehoude­n en naar de gevangenis overgebrac­ht. De raadkamer besliste gisteren om de twee nog langer achter de tralies te houden.

Angstige man

“Ik heb om de vrijlating van mijn cliënt gevraagd”, aldus Luk Delbrouck, raadsman van de vader die eerder al een veroordeli­ng voor een handel met speed opliep. “In het dossier zit geen enkele aanwijzing van schuld. De aanhouding van mijn cliënt en zijn dochter gebeurde louter op basis van een afscheidsb­rief die ge- schreven werd door een angstige en labiele man.”

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordl­ijn op het nummer 1813.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De oude zeepfabrie­k van Polysan in Lommel.
FOTO RAYMOND LEMMENS De oude zeepfabrie­k van Polysan in Lommel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium