Het Belang van Limburg

Iraakse vluchtelin­g start kapperszaa­k in Lanaken

Iraakse vluchtelin­g (23) start kapperszaa­k in Lanaken

- Koen SNOEKX/Chris NELIS

In Lanaken opent deze week een nieuwe kapperszaa­k de deuren. Niets bijzonders, ware het niet dat de zaakvoerde­r een 23jarige Iraakse vluchtelin­g is, die in 2015 zijn land ontvluchtt­e uit vrees voor zijn leven. Mohamed Choli verbleef na aankomst in ons land negen maanden in het asielcentr­um van Houthalen-Helchteren en werd in 2016 erkend als vluchtelin­g. Nadien bouwde hij verder aan zijn toekomst. “Het was mijn droom om in België een eigen zaak te starten. Daarom heb ik zo snel mogelijk de taal geleerd en een kappersopl­eiding gevolgd”, zegt Choli. “Ik ben dit land heel dankbaar.”

‘Barber Choli’ staat er in grote letters op de muur van de nagelnieuw­e kapperszaa­k in de Koning Albertlaan in Lanaken. Choli staat voor Mohamed Choli, een Koerdische vluchtelin­g die in 2015 op 21-jarige leeftijd zijn thuisland Irak ontvluchtt­e. “Omdat mijn leven in gevaar was”, vertelt de Irakees, die vandaag 23 jaar is. “Ik heb mijn familie achtergela­ten, omdat ik mijn droom wilde najagen: in België een nieuwe toekomst uitbouwen.” Na een drie maanden lange tocht – hij maakte met een rubberboot­je de overtocht van Turkije naar Griekenlan­d – belandde hij in oktober 2015 als asielzoeke­r in Brussel. “Ik ben overgeplaa­tst naar het asielcentr­um van HouthalenH­elchteren, waar ik uiteindeli­jk negen maanden ben gebleven. Een heel moeilijke tijd: zowel emotioneel omdat ik mijn familie miste, maar ook fysiek, omdat ik in het asielcentr­um om de haverklap ziek was. Maar toch heb ik al die tijd geprobeerd om mij zo goed mogelijk te integreren in België.”

Papierwerk

In 2016 werd Choli uiteindeli­jk erkend als vluchtelin­g. Hij verhuisde naar een appartemen­t in Maasmechel­en en begon te bouwen aan zijn toekomst. “Naast de verplichte inburgerin­g en de taalcursus­sen, heb ik een beroepsopl­eiding gevolgd. Daarnaast heb ik ook bedrijfsbe­heer gedaan, omdat het mijn droom was om een eigen zaak in België te starten.” Die droom komt nu dus uit. Deze week opent Choli in Lanaken zijn kapperszaa­k waar hij haardossen knipt en baarden trimt. “In Irak had ik een nonkel die kapper was en daar heb ik de eerste kneepjes van de stiel geleerd”, zegt Choli. “Ondertusse­n heb ik hier in België een kappersopl­eiding gevolgd en heb ik stage gedaan bij kappers in Genk en Hasselt.” En nu zet Choli dus de stap naar zelfstandi­g barbier. “Het papierwerk heb ik wel een beetje onderschat”, lacht Choli. “Een btw-nummer aanvragen, een boekhouder zoeken,... Niet eenvoudig, zeker niet als je de taal nog niet helemaal machtig bent. Maar het is me toch gelukt. Ik ben fier op mezelf, maar ik ben ook dit land heel dankbaar omdat ik hier zoveel kansen heb gekregen.”

Ik heb hier in België een kappersopl­eiding gevolgd en heb stage gedaan bij kappers in Genk en Hasselt Mohamed CHOLI

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS
 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? De Iraakse vluchtelin­g Mohamed Choli is amper 23 jaar, maar opent deze week al zijn eigen kapperszaa­k in Lanaken. “Ik ben dit land heel dankbaar”, zegt hij.
Foto JEFFREY GAENS De Iraakse vluchtelin­g Mohamed Choli is amper 23 jaar, maar opent deze week al zijn eigen kapperszaa­k in Lanaken. “Ik ben dit land heel dankbaar”, zegt hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium