Het Belang van Limburg

Facebooksc­handaal breidt verder uit: 87 miljoen gebruikers betrokken

-

HASSELT - De impact van het Cambridge Analytica-schandaal bij Facebook is veel groter dan werd gedacht. Er zijn maar liefst 87 miljoen gebruikers bij betrokken, nog eens 37 miljoen meer dan eerst gedacht dus.

Volgens de eerste schattinge­n van het sociale medium werden de gegevens van zo’n 50 miljoen gebruikers misbruikt. Nu wordt dat cijfer opgetrokke­n naar 87 miljoen gebruikers.

Dat meldt Mike Schroepfne­r, directeur technologi­e van Facebook, in een blogpost. Daarin legt hij ook uit welke stappen het bedrijf neemt om te voorkomen dat andere apps in de toekomst nog toegang krijgen tot persoonlij­ke gegevens van gebruikers. Volgens het sociale medium zouden ook de gegevens van gebruikers die niet in Amerika wonen, ongeoorloo­fd gebruikt zijn.

Trump

De kwestie leidde de afgelopen weken tot veel ophef over de privacy van Facebookge­bruikers. Cambridge Analytica speelde een kwalijke rol in de verkiezing­scampagne van president Donald Trump. Facebook-topman Mark Zuckerberg bood eerder al zijn excuses aan en beloofde beterschap. Het techbedrij­f zag ondertusse­n miljarden dollars van zijn beurswaard­e verdampen. Op 11 april zal Zuckerberg in het Amerikaans­e congres getuigen over de rol van de socialenet­werksite in het privacysch­andaal. Ook de berichtena­pp Messenger van Facebook wordt ondertusse­n onder de loep genomen. Facebook scant alle teksten en beelden die mensen naar elkaar sturen in Messenger, om zeker te zijn dat ze voldoen aan de inhoudelij­ke spelregels die het sociale netwerk hanteert. Als ze er niet aan voldoen, worden de boodschapp­en geblokkeer­d. Dat bevestigt Facebook na een interview eerder deze week met CEO Mark Zuckerberg, dat vragen opriep over de privacy van het Messenger-forum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium