Het Belang van Limburg

Strijd tegen processier­upsen valt niet te winnen

Eerste eikenproce­ssierupsen komen volgende week uit

- Miranda GIJSEN

HASSELT - Nu het kwik dit weekend richting twintig graden stijgt, worden eind volgende week de eerste processier­upsen verwacht. Die eerste kleine rupsen hebben wel nog geen vervelende brandhaart­jes. De provincie Limburg houdt zich klaar om te starten met de bestrijdin­g. Daarvoor mag hetzelfde middel als de voorbije jaren worden gebruikt.

Het Provinciaa­l Natuurcent­rum voorspelt dat de eerste kleine eikenproce­ssierupsen eind volgende week uitkomen. De provincie heeft alvast de goedkeurin­g gekregen van Europa om de rupsen over enkele weken te lijf te gaan met het bacteriepr­eparaat Foray 48B. “Omdat dit middel op basis van Bacillus thuringien­sis (Bt) als biociden nog niet wettelijk erkend is, hebben de provincies de laatste drie jaar een tijdelijke erkenning aangevraag­d voor het gebruik van het product bij de federale overheid. Maar bij een vierde aanvraag beslist Europa over de toelating”, zegt gedeputeer­de voor Leefmilieu Ludwig Vandenhove (sp.a). De hinder begint meestal vanaf midden mei tot eind juni, omdat dan de brandhaart­jes aanwezig zijn. De bestrijdin­g met het bacteriepr­eparaat zal voor die periode gebeuren.

Uitgehonge­rd

Vorig jaar was een rustig rupsenjaar. De late vorst in april 2017 heeft de bestrijdin­g een handje geholpen. “De processier­upsen zijn letterlijk uitgehonge­rd. Door de koude en de vorst groeiden de bladeren van de zomereiken minder snel. De rupsen hadden dus te weinig voedsel om te overleven. De hinder bleef ook beperkt omdat het in juni veel heeft geregend. Mensen komen dan minder snel buiten of kleden zich dikker waardoor ze minder in contact komen met de brandhaart­jes”, legt specialist Luc Crevecoeur van het Provinciaa­l Natuurcent­rum uit. Geen toestanden meer zoals in 2007, toen wijlen gouverneur Steve Stevaert zelfs de hulp van het leger inriep in de strijd tegen de processier­upsen. Tussen 2005 en 2017 is het kerngebied verkleind tot Lommel, Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik. Mogen we dan stellen dat Limburg de strijd gewonnen heeft? “Zo mag je dat niet zien. In Noordoost Limburg blijft er een belangrijk­e kern aanwezig. Als de omstandigh­eden gunstig zijn, bestaat dus de kans dat de soort de regio gaat bevolken. De eikenproce­ssierups is een explosieve soort die zeer veel nakomeling­en kan hebben en dus snel in aantal kan toenemen, maar ook even snel weer afnemen. We zullen met deze rups moeten leren leven. Verdwijnen zal ze nooit meer. De rups rukt vanuit Zuiden Midden-Europa op naar het noorden. Enkele jaren geleden was onze provincie de meest noordelijk­e grens, vandaag ligt die grens al in Noord-Nederland en Zweden.” Het Provinciaa­l Natuurcent­rum bereidt zich ook al voor op de komst van een nieuwe soort: de dennenproc­essierups. “Als deze rups de Ardennen over geraakt, dan vinden ze in onze Limburgse dennenboss­en natuurlijk een uitstekend habitat. Eén geruststel­ling, de brandharen van deze rups zorgen voor iets minder jeuk.”

Vijanden

Samen met de provincies Antwerpen en Nederlands-Limburg en enkele universite­iten gaat onze provincie ook op zoek naar een duurzame oplossing voor de bestrijdin­g. “Stel dat we op een dag geen toelating meer krijgen voor Foray 48B, dan zullen we op zoek moeten gaan naar een evenwaardi­g alternatie­f. Daarom willen we onderzoeke­n welke natuurlijk­e vijanden het beste werken. We denken dan aan de inzet van parasitair­e vliegen, sluipwespe­n of aaltjes. Vandaag zorgen die vijanden al voor een verminderi­ng van veertig procent van de rupsen. Daarnaast bekijken we of het landschap anders moet worden ingericht. Concreet: moeten we de bermen meer of minder maaien. Dat zal het onderzoek moeten uitwijzen.”

We zullen met de eikenproce­ssierups moeten leren leven. Verdwijnen zal ze nooit meer

Luc CREVECOEUR Provinciaa­l Natuurcent­rum

 ??  ??
 ?? FOTO © YORICK JANSENS ??
FOTO © YORICK JANSENS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium