Het Belang van Limburg

Helft van Belgen vorig jaar niet naar tandarts

“Strengere regels voor terugbetal­ing hebben geen effect”

- Liliana CASAGRANDE

Eenvoudige vulling:

Grote vulling:

Wortelkana­albehandel­ing:

De helft van de Belgen is in 2017 niet naar de tandarts geweest. Dat blijkt uit cijfers van de Christelij­ke Mutualitei­t (CM). De Walen (58 procent) gaan zelfs nog minder naar de tandarts dan de Vlamingen (48 procent). Nochtans moet u sinds 2016 meer uit eigen zak betalen als u het jaar voordien niet naar de tandarts ging. Het Verbond van Vlaamse Tandartsen (VVT) laat zich niet door die cijfers ontmoedige­n. “We wachten op de gegevens van andere mutualitei­ten”, zegt woordvoerd­er Stefaan Hansom. “Want zelf merken we een toename van 5 à 10 procent.” De cijfers van CM zijn gisteren hard aangekomen: de regels die ons moeten aanzetten om vaker naar de tandarts te gaan, blijken niet te werken. Er zijn nog altijd zeer veel mensen die niet eens één keer in het jaar naar de tandarts gaan.

Nochtans moet u dan meer betalen, die strengere regels zijn halfweg 2016 ingevoerd voor gewone patiënten en in 2017 voor degenen die recht hebben op een hogere terugbetal­ing. “Wij zijn voorstande­r van een ander systeem, waarbij je de mensen beloont die wel elk jaar naar de tandarts komen”, zegt Hansom. “Die zou je dan minder moeten laten betalen. Maar daar is dan geen budget voor.”

Hansom neemt de cijfers van de CM voorlopig nog met een korrel zout. “We wachten ook op de cijfers van de andere mutualitei­ten. Zelf vinden we dat we 5 à 10 procent meer klanten hebben. In elk geval hebben de nieuwe regels er voor gezorgd dat we het tegen het einde van het jaar veel drukker hebben. Want de overheid gaat uit van een kalenderja­ar. In december vragen de mensen dan vaak nog of ik gewoon nog eens even naar hun tanden wil kijken, waarna ze dan later wel eens terugkeren voor een behandelin­g. Maar zo gaat dat natuurlijk niet. Nochtans zouden mensen echt wel mogen beseffen dat een à twee keer per jaar een tandarts bezoeken echt nodig is. Uit alsmaar meer studies blijkt dat een gezonde mond ook goed is voor je algemene gezondheid. Ook diabetes en hart- en vaatziekte­s houden verband met een gezonde mond.”

Ouderen

Uitneembaa­r gebit:

Extractie van een tand:

Uit de cijfers van CM blijkt ook dat vooral 75-plussers niet vaak naar de tandarts gaan. In de groep tussen 76 en 80 jaar is in Vlaanderen 57 procent het laatste jaar niet naar de tandarts gegaan, in die van 81 tot 85 jaar is dat 67 procent en dat blijft oplopen samen met de leeftijd. Bij de 96-plussers is dat zelfs 88 procent. “Het probleem bij ouderen is mobiliteit”, zegt Hansom. “Een mobiel team dat naar een rusthuis gaat, zou ook al veel kunnen oplossen. Maar ook daar zijn geen budgetten voor.”

Studenten

Een andere groep die vaak wegblijft bij de tandarts, is die van 21 tot 25-jarigen. “Dat zijn de studenten. Na de humaniora vergeten ze om naar de tandarts te gaan. De vrouwen komen wel terug zodra ze de eerste keer zwanger zijn. Maar je moet je tanden verzorgen nog voor je zwanger bent, want tijdens de zwangersch­ap kan je problemen krijgen.” Ook kinderen jonger dan 3 jaar gaan amper (90 procent) naar de tandarts. “We raden aan om vanaf 2 jaar te gaan. Ook bij melktanden komen gaatjes voor. Want je hebt nog altijd ouders die een fopspeen in de honing stoppen of een zuigfles vol zoetigheid geven aan hun kind. Dat tast de stabilisat­ie van het gebit aan.”

Mondhygiën­ist

De socialisti­sche mutualitei­ten hebben nog geen cijfers van vorig jaar ter beschikkin­g. “Mensen hebben ook nog altijd tijd om die in te dienen”, zegt de woordvoers­ter. Zolang ze die niet hebben, gaan ze ook geen conclusies trekken. Ook bij CM zijn de cijfers om dezelfde reden nog niet volledig. “Maar we zijn wel verbaasd over de huidige cijfers. We hadden echt wel gedacht dat de invoer van die nieuwe regels meer effect zou heb- ben”, zegt Dieter Herregodts. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) wacht op de volledige cijfers alvorens ze de zaak kan inschatten. Ze wijst erop dat ze vorige week ook nog het nieuw paramedisc­h beroep mondhygiën­ist erkend heeft, zodat meer mensen toegang krijgen tot een goede mondzorg.

In december vragen de mensen dan vaak nog of ik gewoon nog eens even naar hun tanden wil kijken, waarna ze dan later wel eens terugkeren voor een behandelin­g Stefaan HANSOM

Drie jaar zonder

Uit officiële cijfers van alle mutualitei­ten samen blijkt trouwens dat een op de vijf Limburgers (22 procent) in de periode 2012-2015 niet naar de tandarts is geweest. In Henegouwen loopt dit zelfs op tot 34 procent. Als we naar de afzonderli­jke gemeenten kijken dan valt op dat in Borgloon, Leopoldsbu­rg en Sint-Truiden meer dan 25 procent van de inwoners in die periode ook niet naar de tandarts zijn geweest.

Meer op hbvl.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium