Het Belang van Limburg

‘Plastic attack’ neemt Limburg onder vuur

- Sofie GEUSENS

In Hasselt en Genk is op 2 juni een ‘plastic attack’ gepland, waarbij consumente­n na hun aankoop alle overbodige plastic verpakking­en achterlate­n in de winkel. Ook in andere Belgische steden zijn ‘aanvallen’ gepland.

HASSELT -

Op zaterdag 7 april vindt de eerste ‘plastic attack’ in de Brusselse Delhaize-supermarkt in de Anspachlaa­n plaats. In Hasselt, Genk, Gent, Bornem, Leuven, Brugge, Mechelen en Lokeren zullen op 2 juni ‘plastic attacks’ plaatsvind­en. Consumente­n worden aangemoedi­gd na hun aankoop het overtollig­e plastic achter te laten in de winkel. De actievoerd­ers willen zo de aandacht vestigen op de vele onnodige plastic verpakking­en in supermarkt­en. Het fenomeen komt overgewaai­d uit het Verenigd Koninkrijk, waar eind maart een ‘plastic attack’ plaatsvond in een Tesco-supermarkt in Bristol. De Gentse zanger Sioen zag het filmpje van die ‘aanval’ en raakte hierdoor geïnspiree­rd. Hij zette een plan op poten voor een eerste actie in Gent, maar daar bleef het niet bij. “Verschille­nde mensen in België hebben het filmpje gezien en zijn zelf, onafhankel­ijk van elkaar, een actie begonnen”, zegt Sioen.

Muzikanten

“Het idee is dat iedereen naar zijn eigen supermarkt gaat en daar zo veel mogelijk plastic achterlaat”, zegt Sioen. “We zouden eventueel ook muzikanten willen inschakele­n om nog meer aandacht te vestigen op het probleem. Het is een sensibilis­eringsacti­e voor de consument, maar ook een protestact­ie tegen de huidige politieke richtlijne­n.”

In Limburg staat de maatschapp­elijke organisati­e Vormingplu­s achter de geplande actie in Hasselt en Genk. “In welke winkels er actie zal gevoerd worden weten we nu nog niet, maar daar zal later meer duidelijkh­eid over komen. We wachten eerst het aantal geïnteress­eerden af”, zegt Kathleen Haesen van Vormingplu­s Limburg.

Voor Vormingplu­s Limburg blijft het niet bij die ene actie. “De aanval maakt deel uit van een groter project over plastic en afval”, zegt Haesen. Voor dat project werken ze samen met verschille­nde partners, zoals de Limburgse Milieukoep­el en Limburg.net.

Bedrijfsaf­val

“Afval terugbreng­en naar de winkel kan niet, maar het daar achterlate­n na aankoop vormt op zich geen probleem”, zegt Kris Somers van afvalinter­communale Limburg.net. “Het afval dat in de winkel achterblij­ft is bedrijfsaf­val en moet de supermarkt zelf opruimen.”

Kris Somers vindt dat winkels moeten nadenken of ze niet te veel plastic gebruiken. “Wij pleiten al langer voor een oplossing voor het overbodige plastic”, zegt Kris Somers. “Waarom er bijvoorbee­ld op elke Limburgse appel een sticker kleeft begrijp ik niet.” “Soms heb je een plastic verpakking nodig om ervoor te zorgen dat een product zo lang mogelijk houdbaar is”, legt Roel Dekelver, woordvoerd­er van Delhaize uit. “Minder plastic verpakking­en kan leiden tot het weggooien van meer voedsel en dat willen we vermijden.” Delhaize begrijpt de bezorgdhei­d van de actievoerd­ers en verduideli­jkt dat ze hen met respect zal behandelen. “We hopen zo ook klanten te inspireren met onze eigen initiatiev­en, zoals de katoenen zakjes voor het verpakken van groenten.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? “De aanval maakt deel uit van een groter project over plastic en afval”, zegt Kathleen Haesen (rechts) van Vormingplu­s Limburg.
FOTO SVEN DILLEN “De aanval maakt deel uit van een groter project over plastic en afval”, zegt Kathleen Haesen (rechts) van Vormingplu­s Limburg.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium