Het Belang van Limburg

Beurzen bibberen uit vrees voor handelsoor­log

China slaat terug met tol op Amerikaans­e auto’s, vliegtuige­n en soja

- Marc VAN DE WEYER

Wall

Street maar ook Europese beurzen stonden gisteren op verlies door de snelle escalatie van het handelscon­flict tussen de Verenigde Staten en China. Al ontkende president Trump per tweet dat er nu zoiets als een handelsoor­log tussen de twee grootste economieën geopend is. Die oorlog hebben de VS immers al lang verloren, tweette de president. De Amerikanen werden gisteren wakker met het nieuws dat hun land en China weer een stap dichter bij een open handelsoor­log zijn. Enkele uren eerder had Peking een lijst met 106 Amerikaans­e producten bekendgema­akt waarop het 25 procent invoertaks wil heffen. Op de lijst staan ook drie cruciale Amerikaans­e uitvoersuc­cessen naar China: auto’s, vliegtuige­n en sojabonen. Met dat laatste komt ook de Amerikaans­e landbouwse­ctor in het frontgebie­d van wat er steeds meer als een klassieke handelsoor­log met invoerheff­ingen over en weer uitziet.

Diefstal

De Chinese lijst van VS-importen – met een waarde van 50 miljard dollar – was een snel en aangekondi­gd antwoord op een dinsdag door de Amerikaans­e regering gepublicee­rde lijst van zo’n 1300 Chinese producten waarvoor invoerheff­ingen gaan gelden. Op die eveneens ruim van tevoren aangekondi­gde lijst staan zeer uiteenlope­nde zaken – machines en elektronic­a, maar ook ruimtevaar­ttechnolog­ie en vlammenwer­pers – met als overeenkom­st dat er een verdenking van intellectu­ele diefstal of patentfrau­de op rust. Deze Chinese invoer vertegenwo­ordigt eveneens een waarde van 50 miljard dollar.

Verloren oorlog

Dat daarmee de vijandelij­kheden tussen de VS en China geopend zijn, werd gisteren ontkend door niemand minder dan de Amerikaans­e president zelf. “We zijn niet in een handelsoor­log met China, die oorlog is jaren geleden al verloren door de dwaze of incompeten­te mensen die de VS hebben vertegenwo­ordigd. Nu hebben we een handelstek­ort van 500 miljard per jaar met de roof van intellectu­ele eigendomsr­echten voor nog eens 300 miljard dollar. We kunnen dat niet laten duren’’, aldus Trump op Twitter. De Amerikaans­e handelsmin­ister Wilbur Ross – net als Trump een economisch nationalis­t – zei dat de Chinese reactie op de Amerikaans­e heffingen geen verrassing was en redelijk in verhouding met de stappen van de VS. Volgens Ross zullen de VS zeker niet de verliezer zijn als het tot een handelsoor­log komt.

Rode cijfers

De pingpongst­rategie tussen de VS en China joeg gisteren Wall Street in het rood. De Dow Jones opende twee procent lager. Vooral betrokken bedrijven – Boeing, Caterpilla­r en een resem sojabedrij­ven – incasseerd­en verliezen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium