Het Belang van Limburg

Moskou reageert en zet Belgische diplomaat het land uit

-

Het lag in de lijn der verwachtin­g: gisteren wees Moskou ook een Belgische diplomaat uit. Eerder had ons land hetzelfde gedaan met één Russisch ambassadel­id, als onderdeel van de gezamenlij­ke Europese reactie na de gifaanslag op ex-dubbelspio­n Sergej Skripal in het Engelse Salisbury.

Minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) “betreurde” gisteren de Russische actie. Die past in het door zijn Russische collega Sergej Lavrov (foto) aangekondi­gde “wederkerig­e” antwoord op de uitwijzing door 25 Westerse landen van zo’n 130 Russische diplomaten. Elf EU-landen blijven buiten schot omdat ze niet meededen. Zo koos de conservati­eve Oostenrijk­se kanselier Sebastian Kurz voor een “neutrale” opstelling omdat zijn land traditione­el een “bruggenbou­wer” tussen West en Oost is.

Afleidings­manoeuvre

Dat er een kloof te overbrugge­n valt, bleek gisteren op de door Moskou gevraagde spoedbijee­nkomst van de executieve raad van de Organisati­e voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. De OPCW voert een eigen analyse uit van stalen van het zenuwgif. De conclusie, die gisteren nog niet klaar was, zal evenwel geen schuld toewijzen. Bij hun eerste confrontat­ie sinds de zenuwgifaa­nslag op gewezen dubbelspio­n Sergej Skripal en zijn dochter Joelia begin maart kwam het tot een directe botsing tussen de Britse en de Russische delegatie. Hoewel de beraadslag­ing geheim is, twitterden de Britten dat een Russisch voorstel om samen onderzoek te voeren naar de aanslag “pervers” was: een “afleidings­manoeuvre” om niet op pertinente vragen te moeten antwoorden. De EU-landen wezen in Den Haag Russische “verdachtma­kingen” aan hun adres af en bevestigde­n hun steun aan Londen. Volgens Russische diplomaten stonden 14 van de 41 in de OPCW-raad vertegenwo­ordigde landen dan weer aan de kant van Moskou.

Het Kremlin riep gisteren de Britse regering op zich te verontschu­ldigen, nu het Britse militaire onderzoeks­centrum Porton Down heeft gezegd geen bewijs te hebben gevonden dat het in Salisbury gebruikte zenuwgif in Rusland vervaardig­d was.

De verklaring van de hoofdveran­twoordelij­ke van het defensiela­boratorium in de Britse pers bracht gisteren de Britse minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson in een lastig parket. In een tweet en vooral ook in een uitgebreid interview met de Duitse wereldomro­ep had Johnson gezegd dat de experts in Porton Down hem “absoluut verzekerd” hadden dat het gif van Russische makelij was. Johnsons op 22 maart gedateerde tweet waarin hij hetzelfde beweert, was gisteren spoorloos verdwenen op de account van het Foreign Office, het Britse buitenland­ministerie.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Sergej Lavrov.
FOTO PHOTO NEWS Sergej Lavrov.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium