Het Belang van Limburg

Het verband tussen Boef, vijgen en Pasen

-

‘De ‘vijgen na Pasen’ zijn zoals veel oude spreekwoor­den op hun retour, maar ze leven nog. De Nederlands­e rapper Boef excuseert zich begin dit jaar voor het uitschelde­n van vrouwen voor hoeren. En die antwoorden: ‘Vijgen na Pasen, Boef ’. Te laat.

Boef zelf kan zich bij die uitdrukkin­g totaal niets voorstelle­n. Vijgen? Pasen? Voor Nederland komt qua betekenis hooguit ‘Mosterd na de maaltijd’ in de buurt. Er is zoveel dat Nederlande­rs niet begrijpen: het noorden kwijt zijn, niet weten van welk hout pijlen maken, noem maar op.

In de jaren vijftig vertoont ‘Het Belang van Limburg’ zeven vindplaats­en, in de jaren 60 en 70 zijn er dat telkens veertig, in de jaren 80 en 90 - de hoogdagen - meer dan honderd. Vreemd hoe beelden kunnen opduiken en wegglijden, hoe oer-Vlaams ze ook mogen zijn. De standaardv­erklaring luidt: aan Pasen gaan veertig dagen vasten vooraf. De katholieke kerk legde destijds lijsten aan van wat je dan wel of niet mocht eten. Vijgen mochten. Gedroogde vijgen althans, gedroogd en gekonfijt, zoet. Een lekkernij in de vasten, heel bijzonder. Na Pasen waren het ‘vijgen na Pasen’. Ze verloren hun specifieke aantrekkin­gskracht.

Mooie vindplaats­en? In de vermaarde Sneppeke-rubriek ergens in 1958: “Het wordt tijd, dat ik over de hoela hoep eens wat ga schrijven, want anders gaan het vijgen na Pasen worden.” Of in 1965: “Van vijgen na Pasen gesproken! Stokrooi moet voor de tweede maal ter stembus. De h. Lutsch heeft de h. J. Van Helmont ervan beschuldig­d, dat hij, in het vooruitzic­ht van de gemeentera­adsverkiez­ingen, chocolade, bier en tabak aan de mensen had uitgedeeld, plus nog andere geschenken, zelfs ter waarde van een rijwiel.” Die vijgen, dat kunnen zelfs gemeentera­adsverkiez­ingen zijn. Niet echt ‘te laat’, lijkt me. Marcel GRAULS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium