Het Belang van Limburg

Gratis zichtreken­ing niet altijd gratis

Vergelijki­ng van TopCompare.be

- Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT - Heeft u bij uw bank ook een gratis zichtreken­ing geopend? Kraai dan niet te snel victorie. Volgens het financiële vergelijki­ngsplatfor­m TopCompare.be is een gratis zichtreken­ing immers niet altijd gratis. “De verborgen kosten kunnen bij een gratis zichtreken­ing ook hoog oplopen”, aldus Wouter Vanderheer­e van TopCompare.be.

De meeste banken die in België actief zijn, bieden tegenwoord­ig een gratis zichtreken­ing aan. Met andere woorden, de opening en het beheer van de rekening zijn gratis, evenals een betaalkaar­t. “Ideaal, zo lijkt op het eerste gezicht, maar let op”, aldus Wouter Vanderheer­e. “Een gratis zichtreken­ing staat bij de meeste banken gelijk aan een online zichtreken­ing waarbij verrichtin­gen dus online en elektronis­ch gebeuren. Andere diensten zijn betalend of simpelweg niet beschikbaa­r.” Gratis zichtreken­ingen zijn vooral in het leven geroepen voor consumente­n die hun bankzaken het liefst online doen. Dat wil zeggen dat bij de meeste gratis zichtreken­ingen manuele verrichtin­gen en overschrij­vingen aan een loket niet mogelijk zijn, of enkel tegen betaling. Zo kost een papieren overschrij­ving aan een loket bij ING 2 euro en bij KBC 50 cent. Een geldopname aan een loket kan bij KBC voor 35 cent. Geldopname­s via een bankautoma­at bij de eigen of bij een andere bank zijn wel inbegrepen bij de gratis dienstverl­ening. Uitzonderi­ng is de gratis rekening van KBC. Bij de Vlaamse bank betaalt u 20 eurocent voor iedere opname aan een automaat buiten het KBC-netwerk, zowel binnen als buiten de Europese Unie.

Kredietkaa­rt

Duur worden de gratis zichtreken­ingen als u gebruik wil maken van een kredietkaa­rt. Bij de Lion Account van ING betaalt u 18 euro per jaar voor het gebruik van een kredietkaa­rt, bij de St@rt To Bank rekening van AXA Bank betaalt u 24 euro voor een kredietkaa­rt. Bij sommige banken moet u overschake­len naar een betalende rekening om een kredietkaa­rt te kunnen gebruiken. Sommige gratis zichtreken­ingen kunnen gekoppeld worden aan een prepaid kredietkaa­rt, maar dan wel tegen betaling. Een prepaid kredietkaa­rt is een kaart waar je eerst geld op moet zetten vooraleer je ze kan gebruiken.

Als je een bankkaart gebruikt binnen de Europese Unie dan zijn daar bij de meeste banken geen kosten aan verbonden. Buiten de Europese Unie kost het gebruik van een bankkaart wel geld. Een betaling van meer dan 100 euro kan buiten de Europese Unie tot 8 euro kosten. Buiten de EU geldt hoe dan ook de regel dat betalen met een kredietkaa­rt bijna altijd goedkoper is.

Gratis

Zijn er dan geen gratis rekeningen die ook echt gratis zijn? Toch wel, zo blijkt uit de vergelijki­ng van TopCompare.be. Bij Argenta en Keytrade Bank zijn de meeste diensten, ook een kredietkaa­rt, gratis. Bij Keytrade moet u de kredietkaa­rt wel minstens 12 keer per jaar gebruiken. Bij Argenta en Keytrade Bank zijn zelfs geldopname­s en papieren overschrij­vingen aan het loket gratis, hoewel dat bij Keytrade Bank iets moeilijker is. De bank heeft in België immers maar één loket. Bij Keytrade Bank brengen verrichtin­gen zelfs geld op. Alleen voor geldopname­s en betalingen buiten de EU worden kosten aangereken­d. Wie 25 verrichtin­gen per maand doet, nationale overschrij­vingen en cashopname­s, krijgt bij Keytrade Bank daarvoor op jaarbasis zo’n 15 euro terug.

Wie een gratis zichtreken­ing opent, informeert dus eerst best naar de kosten, adviseert TopCompare.be.

 ?? FOTO IMAGEGLOBE ?? Bij de meeste gratis zichtreken­ingen zijn manuele verrichtin­gen en overschrij­vingen aan een loket niet mogelijk, of enkel tegen betaling.
FOTO IMAGEGLOBE Bij de meeste gratis zichtreken­ingen zijn manuele verrichtin­gen en overschrij­vingen aan een loket niet mogelijk, of enkel tegen betaling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium