Het Belang van Limburg

2.000 sms’jes naar inwoners Genk en Meeuwen-Gruitrode

Vandaag om 11 uur test van BE-Alert

- Chris NELIS www.be-alert.be

Vandaag zullen zo’n tweeduizen­d inwoners van Genk en Meeuwen Gruitrode, die zich hebben laten registrere­n voor BE-Alert, vanuit het crisiscent­rum een testberich­t ontvangen. Inmiddels zijn 41 van de 44 Limburgse gemeenten aangeslote­n op het crisissyst­eem.

BE-Alert werd vorig jaar gelanceerd door de federale overheid met als doel burgers in noodsituat­ies op een efficiënte manier op de hoogte te brengen van wat er gaande is in hun omgeving en wat ze in dat geval moeten doen. Dat kan gaan van info rond een nucleaire ramp tot stroomonde­rbrekingen, branden of overstromi­ngen. Volgend jaar vervangt het systeem ook de seveso-sirenes. Die werden in het verleden driemaande­lijks getest. Omdat BE-Alert beter en efficiënte­r werkt, worden de sirenes op termijn volledig afgebouwd. Testen zullen er wel nog zijn, maar in plaats van om de drie maanden dan elke eerste donderdag van de maand. Elke gemeente die aangeslote­n is kan kiezen of ze mee in de test stapt of niet. Niet onbelangri­jk hierbij is dat elke test geld kost.

Eerste keer

Voor de eerste keer doet ook Genk mee met de test. Daar heb- ben al tweeduizen­d mensen zich laten registrere­n bij BE-Alert. “Zij zullen omstreeks 11 uur een smsen spraakberi­cht krijgen”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “In dat berichtje zal duidelijk staan dat het om een test gaat. Je moet er niets mee doen. We vinden het als stad belangrijk om hier aan mee te doen. Vooral ook om inwoners vertrouwd te maken met het systeem. We plannen de komende weken nog een sensibilis­eringscamp­agne om mensen aan te moedigen zich te laten registrere­n bij BE-Alert.” Ook de inwoners van Meeuwen Gruitrode krijgen vandaag omstreeks 11 uur een gelijkaard­ig bericht. Hoeveel mensen zich daar hebben ingeschrev­en is nog niet duidelijk. Herstappe, Houthalen Helchteren en Kortessem zijn nog niet aangeslote­n bij BE-Alert.

Wij doen hier aan mee om inwoners vertrouwd te maken met het systeem Wim DRIES Burgemeest­er Genk

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Bij milieu- of andere rampen brengt BE-Alert omwonenden die aangeslote­n zijn op de hoogte.
FOTO CHRIS NELIS Bij milieu- of andere rampen brengt BE-Alert omwonenden die aangeslote­n zijn op de hoogte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium