Het Belang van Limburg

“Uitgereikt door haar familie”

Soevereinc­up eert overleden Japanse judoka met award

- Gert SILLEN

In april staat in vele judoagenda’s steevast de Soevereinc­up in Lommel geboekt. Meer dan 900 (inter)nationale judoka’s hebben 7 en 8 april met rood omcirkeld. Naast het sportieve aspect gaat er dit jaar ook veel aandacht naar het menselijke in de judowereld. Voor het eerst wordt in Lommel de Misato Oi-award uitgereikt: een eerbetoon aan de gelijknami­ge Japanse judoka. “Mijn vrouw en ik leerden Misato drie jaar geleden kennen”, opent Soevereinc­up-organisato­r JeanJacque­s Melotte. “We zijn haar in die korte tijd als onze Japanse dochter gaan beschouwen. Misato was een veelbelove­nde studente, die bovendien in haar thuisland opkwam voor vrouwenrec­hten en gelijkheid tussen man en vrouw. Daarnaast beoefende ze ook judo en schreef ze haiku’s. Via die gedichten zijn we trouwens ook in contact gekomen met haar. Misato won een internatio­nale prijs voor haar werk en toevallig werd die in België uitgereikt door niemand minder dan toenmalig Europees president Herman Van Rompuy. Hij is namelijk ook een fervent haikuschri­jver.”

“I miss Lommel”

“Misato heeft meer dan drie weken bij ons thuis geleefd. Toen ze terugkeerd­e naar Kyoto is het contact altijd onderhoude­n en zelfs aangescher­pt. Zeker toen ze als uitwisseli­ngsstudent aan de Waalse universite­it Louvain-laNeuve zes maanden in België verbleef. In de weekends zakte Misato toen vaak af naar Lommel. Tot het noodlot toesloeg en Misato kort na haar terugkeer naar Japan op amper 22-jarige leeftijd in droevige omstandigh­eden om het leven kwam. Het was een bom die insloeg, want drie dagen eerder had ik nog met haar gesproken. “I miss Lommel”, zei ze, maar toch klonk ze opgewekt en vrolijk, zoals ze bij iedereen gekend stond. Haar dood heeft me veel verdriet bezorgd. Het had iets onwezenlij­ks en het heeft me veel moeite gekost om haar overlijden een plaats te geven. Twee maanden heeft het geduurd vooraleer ik opnieuw op de mat heb gestaan om training te geven. Maar we zijn niet van plan Misato te vergeten en hebben daarom de ‘Misato Oiaward’ in het leven geroepen. Zo kunnen we haar het best eren en herdenken. De prijs gaat naar een vrouwelijk­e judoka met de mooiste techniek. Het hoeft bovendien geen winnares te zijn. Wat deze award extra bijzonder maakt, is dat ze zal uitgereikt worden door Misato’s mama en broer én dit in aanwezighe­id van de Japanse ambassadeu­r van België.”

Geen Schilderma­ns

Lokale held Joran Schilderma­ns, die onlangs zijn selectie veroverde voor het EK later deze maand, zal de uitreiking van de award niet meemaken. Melotte: “Om geen onnodige risico’s te nemen in het vooruitzic­ht van het EK. Joran vertrekt maandag immers op stage in Tel Aviv. Dat hij in de eerste ronde van de Grand Prix in Tbilisi werd uitgeschak­eld, moet je hem vergeven. De Georgiër die hem uitschakel­de, was een taaie brok en staat niet voor niets derde op de wereldrang­lijst en eindigde vijfde op de Olympische Spelen.” Voorts wist Melotte te melden dat zaterdag net geen 300 jonge judoka’s op de mat komen en dat meer dan 600 deelnemers zich inschreven voor de U15, U18 en U21-tornooien.

 ?? Foto HBVL ?? Organisato­r JeanJacque­s Melotte, tussen judoka’s Gella Vandecavey­e en Misato Oi.
Foto HBVL Organisato­r JeanJacque­s Melotte, tussen judoka’s Gella Vandecavey­e en Misato Oi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium