Het Belang van Limburg

“Concerten of koffietafe­ls, het wordt hier allemaal mogelijk”

1,3 miljoen euro subsidie voor restaurati­e van kloosterka­pel

- Geert VAN BAELEN

Nadat de laatste zusters in 2012 het Ursulinenk­looster in Hamont verlieten, komt het restaurati­edossier van het grote gebouw op kruissnelh­eid. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) kent een premie van 1,3 miljoen euro toe om de geklasseer­de kloosterka­pel op te knappen. Zoals bekend wil de stad het voormalige gebedshuis en het kloosterge­bouw een herbestemm­ing geven voor culturele activiteit­en en het gemeenscha­psleven. “We leggen de laatste hand aan het ontwerp en hopen in het najaar de aanbestedi­ng te doen”, stelt burgemeest­er Theo Schuurmans (CD&V). Het klooster dat werd opgericht in 1838 vanuit het Ursulinenk­looster van Tildonk, is het oudste van Limburg. Een grote brand in 1956 vernielde het oorspronke­lijke gebouw grotendeel­s, maar de kapel bleef gespaard en is sinds 1997 beschermd als monument en wordt gezien als het kunsthisto­risch meest waardevoll­e gebouw van de gemeente.

Subsidie

Vlaams minister-president Geert Bourgeois kent nu een restaurati­epremie toe van 1.372.479,51 euro. “Deze neogotisch­e kapel wordt gerestaure­erd. Een eerste fase betreft de buitenkant, maar binnen krijgt het gebedshuis een herbestemm­ing als ruimte voor culturele activiteit­en”, deelt Bourgeois mee.

Het stadsbestu­ur heeft de voorbije jaren al heel wat geïnvestee­rd in het globale restaurati­edossier van het klooster dat destijds nog mee door de zusters zelf werd opgestart. “Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het definitiev­e ontwerp”, vertelt burgemeest­er Theo Schuurmans (CD&V). “De bedoeling is dat we het na nog een laatste consultati­e van de toekomstig­e gebruikers voor de zomer voorleggen aan de gemeentera­ad, zodat de werken in het najaar kunnen toegewezen worden. De herbestemm­ing van het klooster is een onderdeel van de hele ontwikkeli­ng aan de Wal. Het zal een extra gemeenscha­pscentrum worden voor de gemeente. Naast een vast onderkomen voor onder andere de geschiedku­ndige kring, zal het grotendeel­s worden ingeschake­ld voor polyvalent gebruik door het vereniging­sen gemeenscha­psleven.”

Concerten en koffietafe­ls

De kapel zal in de toekomst een

Concerten in de oude kapel kunnen, maar natuurlijk wel met respect voor het historisch­e decor Theo SCHUURMANS (CD&V) Burgemeest­er

onderkomen bieden aan publieksac­tiviteiten. “Natuurlijk met respect voor het historisch­e decor. Denk aan kleinere concerten, lezingen of zelfs koffietafe­ls”, stelt Schuurmans, die erop wijst dat de werken aan de geklasseer­de kapel slechts een onderdeel zijn van het grotere geheel. “Vergeet niet dat het kloosterge­bouw van boven tot beneden zal opgeknapt worden. Zo moeten de ramen vernieuwd worden, maar ook de elektricit­eitsvoorzi­eningen, sanitair en verwarming. Verder moeten overal in het gebouw ook niveauvers­chillen worden weggewerkt. De plannen voorzien ook ruimte voor een cafetaria met een uitloop naar buiten. De exacte ramingen moeten nog gebeuren, maar dit wordt een project dat kan oplopen tot 7 à 8 miljoen euro”, schat de burgemeest­er.

 ?? FOTO GVB ?? De kapel van het Ursulinenk­looster in Hamont, waar in 2012 de laatste zusters vertrokken.
FOTO GVB De kapel van het Ursulinenk­looster in Hamont, waar in 2012 de laatste zusters vertrokken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium