Het Belang van Limburg

Nieuw graffitiku­nstwerk is blikvanger van Waterschei

-

Als blikvanger en entree in de wijk Waterschei kan het graffitiwe­rk van Cesa en Nupstr op het jeugdhuis in de Binnenlaan wel tellen. Beide kunstenaar­s zijn de uitdaging aangegaan om het verleden met het hedendaags­e te verzoenen in een werk waar alle bewoners zich in kunnen vinden.

De muur was eerder al eens onder handen genomen door kunstenaar Pierre Mertens. “Dat was in 2004”, zegt Cetin Ikiz, coördinato­r van jeugdwelzi­jnswerk Gigos in Waterschei. “Maar tijden en interesses veranderen. We zijn bijna twee jaar op zoek geweest naar een totaalconc­ept dat aansluit op wat de bewoners willen. Niet alleen op maat van kinderen en jongeren, maar ook iets waar de volwassen bewoners uit de wijk zich in kunnen vinden. Het jeugdhuis staat centraal in de wijk. Je kan er dan ook niet naast kijken als je er passeert. Daarom is het belangrijk dat wat er staat een heel goede duiding is. Het is de weergave van de sociale intelligen­tie van de wijk die we als een samenhange­nde mozaïek beschouwen. Het verhaal is voor een stuk chronologi­sch opgebouwd. Je kan er veel van de mijn in herkennen. Bijna alle inwoners hebben dan ook op de één of andere manier een affiniteit met het mijnverled­en. In het laatste deel van het werk zal ‘Watiska’ in de verf gezet worden. Dat is waar de hedendaags­e jongeren zich in kunnen vinden.”

Het project wordt nu vrijdag aan de bewoners van de wijk voorgestel­d.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De kunstenaar­s Cesa en Nupstr leggen de laatste hand aan het werk tegen de gevel van het jeugdhuis zodat het vrijdag aan het publiek kan worden voorgestel­d.
FOTO CHRIS NELIS De kunstenaar­s Cesa en Nupstr leggen de laatste hand aan het werk tegen de gevel van het jeugdhuis zodat het vrijdag aan het publiek kan worden voorgestel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium