Het Belang van Limburg

“Tegen het internet kunnen wij niet op”

- Dirk JACOBS

Weer een klap voor het Hasseltse handelslev­en. Na Donum sluit opnieuw een bekende naam binnenkort de deuren. De familie Leyssens, die sinds 1900 vooral huishoudsp­ullen verkoopt, is inmiddels met de uitverkoop gestart. Het pand op de Fruitmarkt is eigendom, maar wordt verkocht. “We kunnen nooit winnen van het internet”, zucht zaakvoerde­r Jan Leyssens (60). “Mensen komen hier kijken, raad vragen en kopen dan online voor de goedkoopst­e prijs. Aan onze raad, hulp en na-service zou geen prijskaart­je mogen hangen.”

“Och, we zouden kunnen zeuren over Hasselt dat onbereikba­ar is, gebrek aan parkeerpla­atsen, mensen die niet tot voor onze deur kunnen geraken... Ook dat speelt allemaal een rol, maar het internet is voor mij de grote boosdoener. Dit is geen typisch Hasselts pro-

Jan LEYSSENS bleem. Wij zijn de jongste jaren uitgegroei­d tot een gratis adviesbure­au waar de mensen goede raad komen vragen, de dingen komen vastpakken en proberen om ze dan weer terug te zetten. Kopen doen ze online. En daarna staan ze hier terug om het artikel te ruilen, of om bij een defect de garantie aan te spreken. Daar kan je helaas geen boterhamme­n mee smeren.”

Begonnen in Diest

Nochtans heeft Leyssens naam en faam in de stad. “Mijn overgrootv­ader begon eerst in Diest met zelf messen te maken”, vertelt Jan. “Zijn vrouw trok met de ‘marchandis­e’ voor dag en dauw naar de markten van Diest, Hasselt en Sint-Truiden. Hun zoon Frans trad in hun voetsporen. Na de Eerste Wereldoorl­og ging de winkel open op de Fruitmarkt, meer in de buurt van café Florian toen nog. Er werd snel uitgebreid, niet alleen fysiek, maar ook het aanbod. Naast huisraad kwam er speelgoed, gereedscha­p, porselein en dergelijke bij. En er kwam gedurende enkele decennia een groothande­l die later weer werd afgebouwd.”

Huwelijksl­ijsten

“We verhuisden naar ons huidige pand en huwelijksl­ijsten werden ons ding. Maar ook die verdwenen ‘in een wip’ en de ‘envelop’ kwam in de plaats op de uitnodigin­g. Dat kostte ons een hele aanpassing, want na al die jaren hadden mijn zus Reinhilde, mijn broer Wim en ikzelf de zaak overgenome­n. De gereedscha­ppen hebben we overgebrac­ht naar Kermt, maar dat is in 2014 al stopgezet. Nu mijn zus op pensioen is, run ik de zaak onder meer met mijn zoon Raf. Dat is voor mij nog het ergste. Dat hij de familietra­ditie niet kan verder zetten. Hij zoekt intussen ander werk in de verkoopsec­tor.” Het pand wordt nu verkocht. “Of er kandidaten zijn? Er is al interesse, ja. Voor mijn part mogen ze hier doen wat ze willen. Horeca zou zeker werken. De mensen kopen nog weinig, ze willen vooral genieten. Dat kan zeker op een mooi terras en het plein leent zich daar uitstekend voor. En dan kom ik hier in alle rust ééntje drinken. Want boos ben ik geenszins. Alleen ontgoochel­d dat de mensen niet willen inzien dat ze door op internet te kopen de stad kapotmaken.”

“Hoe lang we nog open zijn? Tot het hier leeg is. Ik heb geen haast, huur betalen we niet. De uitverkoop is gestart en het is plots drukker dan ooit. De prijs zeker? Nog een paar weken of maanden krijgen ze onze uitleg er graag en gratis bij. Dan moeten ze terecht bij mijnheer Google.”

Voor mijn part mogen ze hier doen wat ze willen. Horeca zou zeker werken. En dan kom ik hier in alle rust ééntje drinken

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Jan Leyssens neemt met pijn in het hart afscheid van de familiezaa­k.
FOTO TOM PALMAERS Jan Leyssens neemt met pijn in het hart afscheid van de familiezaa­k.
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium