Het Belang van Limburg

Legioensol­daten met Facebook

-

Tussen Zoutleeuw en Landen stappen tien Romeinse legioensol­daten en twee ezels richting Tongeren. Op zondag 8 april eindigt de tocht van de Gentse re-enactmentg­roep Desmumhnac­h aan het GalloRomei­ns Museum.

Met pak en zak, in volle wapenuitru­sting alsof het 54 voor Christus is en de opstandige Eburonen dringend een pandoering moeten krijgen, marcheert een stel Oost-Vlaamse re-enacters richting Tongeren. “Onze uitrusting is gebaseerd op archeologi­sch onderzoek. Zo ongeveer moeten de soldaten van Caesars Legioen VII erbij gelopen hebben toen ze ook onze gebieden veroverden”, vertelt Anthony Haegeman. De naam van de groep klinkt bizar: Desmumhnac­h. “Een Keltische naam die het volk van Muhmnach betekent, een streek in Ierland. We zijn begonnen als lokale Keltische re-enacters van Menapiërs en Nerviërs. Gaandeweg hebben we er Romeinen bij genomen, inclusief gladiatore­n. We moesten toch kunnen vechten tegen iemand.”

Anthony en zijn collega-legioensol­daten volgen grosso modo het traject van de oude heirbaan tussen Tienen en Tongeren. Dat is een deel van de oude Romeinse weg richting Boulogne-sur-Mer. “We stappen zo’n twintig kilometer per dag. Tenminste, als onze ezels dat toelaten”, zegt Anthony. “Dat lijkt weinig, maar het is zwaar. Met onze wapenuitru­sting zoals die uit de eerste eeuw voor Christus, inclusief maliënkold­er, ons ovalen schild en wat langere gladius hispaniens­is, hebben we toch 20 à 25 kilo extra bij.”

Of het gezelschap vaak wordt aangesprok­en op straat? “Toch wel. Sommigen denken dat we late carnavalvi­erders zijn, maar uiteindeli­jk vinden ze het allemaal tof. Velen vragen wanneer we bij hen passeren. ‘Volg ons op Facebook’, zeggen we dan.”

De mars is te volgen op de openbare Facebookpa­gina Experiment­ele Mars van Tienen naar Tongeren

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium