Het Belang van Limburg

Bij de psychiater, met vier camera’s op je neus

Evi Hanssen over haar scheiding, Herman Brusselman­s over zijn angststoor­nissen en Astrid Coppens over de juridische strijd tegen haar ex.

- Dennis VAN GOETHEM

In ‘The Therapist’ legt een psychiater bekende Vlamingen op de sofa en peutert hij in hun ziel.

Het idee waaide over uit de VS, waar Viceland stof deed opwaaien met ‘The Therapist’. Superster Katy Perry vertelde er in tranen over haar zelfmoordg­edachten, Sex Pistols-gitarist Steve Jones praatte openlijk over zijn seksversla­ving. Na een passage in Nederland brengt de zender het programma ook naar Vlaanderen. Evi Hanssen (39) bijt vanavond de spits af, komende twee weken volgen Herman Brusselman­s (60) en Astrid Coppens (35).

Taboe

“Er heerst nog steeds een taboe rond therapie, dus wij willen tonen dat een gesprek met een psychother­apeut hulp kan bieden aan iedereen”, vertelt Lea Fels, hoofd van Viceland Benelux. “Evi, Herman en Astrid zijn ook mensen die openlijk durven te spreken. Hun privéleven werd vaak in de pers uitgesmeer­d, dus misschien heeft het publiek een eigen mening over hen gevormd. Met ‘The Therapist’ kunnen we hun kant van de verhalen belichten en laten zien dat het hier over mensenleve­ns gaat.”

Die gesprekken worden in goede banen geleid door de Nederlands­e psychiater Glenn Helberg, die vorig jaar bij onze noorderbur­en bekend werd toen hij in het populaire praatprogr­amma ‘Zomergaste­n’ getuigde over zijn geaardheid. “Hij stelt onze gasten op hun gemak, ondanks de camera’s, spots en stafleden in de kamer”, zegt Fels. “Voor iedere sessie trokken we vijf à zes uur uit, met pauzes. Tussendoor konden de gasten ontspannen en kalmeren. Geen enkel onderwerp was off limits, dus soms dreven heftige emoties boven.”

Inzicht

“Ik heb er alleszins veel aan gehad”, zegt Evi Hanssen, die als eerste Vlaming in de zetel belandde. Zij vertelt vanavond hoe ze als kind omging met de scheiding van haar ouders en op 33-jarige leeftijd haar eigen huwelijk zag stranden. “Het heeft me inzicht gegeven in zaken waar ik nog een duwtje nodig had. Die sessie heeft me veel rust gegeven.” Herman Brusselman­s bleek voor Glenn Helberg een moeilijker­e noot om te kraken. “Het is en blijft een tv-programma, natuurlijk”, zegt Brusselman­s. “In een studio met vier camera’s op m’n neus zal je niet snel in mijn hoofd kijken. Ik geef mezelf sowieso enkel bloot aan mijn lief, en mijn gedachten krijgen al een plaatsje in mijn boeken. Het was een leuk gesprek, maar of het me geholpen heeft? Neen, dat niet.” Brusselman­s heeft het onder meer over de angststoor­nissen waarmee hij al meer dan twintig jaar kampt. “Vroeger ben ik ook al naar therapeute­n gestapt, maar veel had ik er niet aan. Uiteindeli­jk heb ik mijn paniekaanv­allen onder controle gekregen met pillen. Alle respect voor therapeute­n, maar vaak denk ik dat zij meer hulp nodig hebben dan ik. (lacht) Glenn haalde op een bepaald moment een gong boven. Ik moest hem vertellen waar het geluid me aan deed denken. De anderen volgden daarin, maar voor mij hoeft zoiets niet. Glenn is ongetwijfe­ld goed in zijn vak, maar ik vond hem een rare pipo.”

Beroepsgeh­eim

Bij andere psychologe­n roept het programma vragen op. Of dat het beroepsgeh­eim niet schendt. “Neen, daar zijn duidelijke afspraken over gemaakt”, zegt Fels. “De opnames waren een gezamenlij­k proces, iedereen had inspraak. Ook de gasten. Als zij iets geknipt wilden zien, dan deden we dat. Ik heb nog niemand gehoord die ontevreden was met het eindresult­aat. We denken al na over een mogelijk vervolg.”

 ?? FOTO VICELAND ?? ‘The Therapist’, Viceland, 20.30 uur
Evi Hanssen bij psychiater Glenn Helberg: “De sessie heeft me veel rust gegeven.”
FOTO VICELAND ‘The Therapist’, Viceland, 20.30 uur Evi Hanssen bij psychiater Glenn Helberg: “De sessie heeft me veel rust gegeven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium