Het Belang van Limburg

Greta Gerwig over de pijn van het tienermeis­je-zijn

-

rijk genoeg vonden. Vaak gaat dat over wat centraal staat in het leven van de meeste vrouwen, zoals moederscha­p en vriendscha­p. Het lijkt wel alsof ervaringen van vrouwen minder relevant zijn voor de cinema, dus ’t is geweldig wanneer ik films zie die dat proberen te veranderen.”

Zelfs de randperson­ages in deze film zijn enorm genuanceer­de karakters. Was het moeilijk om dat te realiseren met een relatief grote cast?

“Ik wilde door deze film een soort caleidosco­op creëren over de mensen rondom je, over wat kan bepalen waar je jezelf thuis voelt. Elk personage in de film moest daarom boeiend en complex genoeg zijn om te willen volgen, om haar eigen verhaal te hebben. Daarom heeft het zo lang geduurd eer ik het script af had! Ik wilde alle karakters een diepere achtergron­d geven, zelfs als ze maar voor enkele scènes opdoken. In coming of age-verhalen worden de volwassene­n vaak als randfigure­n afgeschild­erd, een beetje onnozel of karikatura­al. Het was heel belangrijk voor me dat ik de ervaring van Lady Birds moeder met net zoveel toewijding kon tonen, omdat ook zij een emotionele periode doormaakt. Je moet al je personages met liefde behandelen, zelfs als ze niet perfect zijn.”

We zien daarboveno­p ook niet het typische liefdesver­haal dat gewoonlijk deel uitmaakt van tienerfilm­s.

“Tja, meestal zit er in films over tienermeis­jes één mannelijk personage dat wordt afgeschild­erd als dé liefde van haar leven. Verschrikk­elijk vind ik dat! In het geval van Lady Bird zijn er twee kerels in het spel, maar ze zijn beiden fout voor haar. Dat lijkt me veel dichter bij de waarheid. We hebben allemaal onrealisti­sche liefdesver­wachtingen door films. Ik was als jong meisje zot van ‘Titanic’ en dat heeft me lang achtervolg­d! Als een man niet in het koude water voor me wilde sterven was het geen echt liefde.” (lacht)

Mogen we aannemen dat de film enigszins autobiogra­fisch is?

“Federico Fellini zei ooit: ‘Alle kunst is autobiogra­fisch. De parel is de autobiogra­fie van de oester.’ Dat is toch een geweldige quote! En van toepassing in dit geval: ‘Lady Bird’ is niet mijn autobiogra­fie, maar de kern van de film komt wel van mijn eigen ervaringen en emoties. Ik was als tiener niet zoals Lady Bird en mijn mama was niet zoals haar moeder Marion, maar we hadden vanzelfspr­ekend wel onze conflicten waar ik me nog dagelijks schuldig over voel. (lacht) En uiteindeli­jk zijn moeder en dochter vaak twee verschille­nde kanten van dezelfde medaille, ondanks alle onenighede­n. Die relatie is zo essentieel en genereus dat ik niet begrijp waarom er zo weinig films over gemaakt worden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium